”Spiggo” tar hobbyn till jobbet
När Niklas "Spiggo" Söderman gick i lågstadiet och fröken frågade vad de ville bli, så svarade han: "Jag ska jobba på Gävle fiskredskap ". Och så blev det. Men resan dit var inte spikrak.
Niklas arbetsliv började med några år som kock på Ikea och snickerijobb i byggbranschen. Efter en arbetsskada fick han hjälp av facket att leta ny sysselsättning. Valet var givet, och nu har Niklas Söderman, 36 år, jobbat i sin barndomsdrömbutik i åtta år.
– Fiske är mitt liv! Och jag älskar framför allt gädda, säger Niklas och drar upp tröjan för att understryka sitt påstående. Ena sidan av överkroppen är prydd av en tatuerad gädda med öppen käft. Niklas andra stora tatuering visar människans steg i evolutionen från apstadiet till sportfiskaren. Högst upp på bröstet står det Esox Lucius med stora gotiska bokstäver.
– Det betyder gädda på latin.
Han vet inte riktigt varifrån intresset kommer, ingen i familjen har varit hängiven fiskare. Men redan som liten grabb tog han varje tillfälle i akt och cyklade ner till ån med sitt kastspö. Några år äldre cyklade han tre mil enkel väg för att få stå och kasta i havsbandet och hoppas på regnbåge.
– Jag vet inte, vi var ett gäng killar som gillade det där. Antingen leker man krig eller så fiskar man liksom.
Det var då i de unga åren han sprang in på Gävle fiskredskap så ofta han kunde för att titta på drag som blänkte i olika färger. Han blev lite av en nörd.
– Till slut hade jag ett helt rum med bara fiskegrejer.
Nu har han lugnat ner sig lite.
– Jag har fem sex riktigt bra drag som jag älskar att fiska med. Det räcker. Resten ligger i två hockeytrunkar.
Men så har han ju också drag och linor och spön och håvar runt sig hela dagarna på jobbet.
– Jag tröttnar aldrig på det. Det är lika kul att gå till jobbet varje dag. Här kan jag nörda in med andra nördar och jag är faktiskt ganska bra på det jag gör, lite av en expert.
Butiken har nyligen öppnat i nya lokaler i ett industriområde utanför stan, en bit från centrum där Gävle fiskeredaskap låg i närmare 70 år. Den trogna kundkretsen har hittat dit och Niklas hoppas att butiken liksom tidigare ska bli en samlingsplats där fiskeintresserade gärna hänger.
– Två meter lång hälleflundra på 55 kilo! Din 10 kilosgädda var ingenting mot den du.
Tonen är rå men hjärtlig när en av kunderna skrytsamt berättar om en jättefångst under en resa till Norge nyligen. Niklas skrattar, muttrar ohörbart samtidigt som han spolar upp en ny fiskerrulle och med ett mungrepp binder en ögla på linan.
Kundkontakten är viktig. Niklas är den som sköter butikens närvaro på sociala medier, lägger ut bilder på Facebook eller kommenterar tävlingar och olika arrangemang som de anordnar.
På många sätt är hans butiksjobb något utöver det vanliga.
– I jobbet ingår bland annat att ordna företagsevent, då kunder eller personal bjuds ut på en fisketur istället för till exempel på en golf- eller bowlingtur. Det är väldigt uppskattat. Ofta är vi ute i båten en hel dag och har med mat som vi tillreder på någon kobbe.
– Varje år arrangerar vi också fisketävlingar med ett hundratal deltagare.
Niklas poängterar att vinnarna får fota sina längsta gäddor och sedan kasta tillbaka dem levande och oskadda i sjön.
När han växte upp fanns det hur mycket gädda som helst.
– Då slog man ihjäl all uppfångad fisk la dem i en sopsäck och tog med hem.
Hans inställning förändrades för ungefär tio år sedan. Gäddan han dragit upp var präktig och fin, den åkte med hem, monterades på en trofésköld och sattes upp på väggen.
– Men så tittade jag på gäddan och tänkte. Varför? Det här är ju groteskt.
Sedan dess har han slängt tillbaks all fisk. Metoden kallas Catch and release (C&R) och är allmänt vedertagen bland sportfiskare runt hela världen för att värna fiskebeståndet och ett hållbart fiske. Få fiskar längre för att lägga fångsten i en hög på båtdäck.
– Nu blir det nästan lynchstämning på Facebook om någon visar upp sig med en nackad nyfångad fisk. Men man får inte bli fanatisk. Visst ska man fiska med måtta men en och annan kan man ta med hem och lägga i grytan utan att skämmas, säger Niklas.
Fiske handlar om så mycket mer än bara att fiska. Som att kunna läsa av naturen, lära sig fiskens beteenden och testa hur fiskeprylarna fungerar under olika förutsättningar.
Som i höstas, två dagar innan isen la sig. I en viss vattentemperatur samlar betesfisken ihop sig i stim nära vattenytan. Under ställer sig de större rovfiskarna, predatorerna.
– Där ska man kasta.
Förberedelserna kan börja redan dagen innan om Niklas vill ha levande betesfisk som mört, id eller brax att agna med.
Annars finns det en del bete att välja på i butiken. Skeddrag, vobblers, jerkbait, spinnare, jigg.
Vackra glänsande och fantasifulla drag i olika former och storlek som ligger i långa rader, hänger på väggen och i montrar. Några av dem är handgjorda.
– De här är dyra men fruktansvärt bra. Fisken svarar direkt på dem, säger Niklas och håller fram en färggrann kreation som för en amatör är mer lik en julgransprydnad.
– Den här ska man rycka på ett speciellt vis när man rullar in linan.
Är det inte lätt att lockas fingra på de där vackert utsmyckade dragen och fastna i en krok?
Jo då, det har hänt både en och två gånger, bekräftar Niklas, och berättar om ett äldre par, båda i åttio årsåldern, som nyligen skulle köpa en vacker vobbler i present till en jämnårig.
– Först fastanade hon med fingret i kroken och när han skulle hjälpa henne loss så fastnade även han.
Niklas fick hämta verktyg och klippa isär dem. Innan de gick till vårdcentralen för att ta bort krokarna frågade paret ödmjukt vad de var skyldiga för vobblern.
– Den bjuder vi på, svarade Niklas.
Det värsta var nog när ett barn fastnade i ett helt gäng krokar som satt på väggen.
– Då var det inte roligt. Det gör fruktansvärt ont att fastna i en krok, säger Niklas vis av egen erfarenhet.
Vad är det då som är så speciellt med gäddan?
– Den är explosiv, stark, kraftfull. Du får kämpa med en gädda, det är tjusningen.
Tips:
Fånga gammelgäddan
1 Köp inte ett fiske-kit på macken, unna dig någorlunda bra utrustning även om du är nybörjare.
2 Var rädd om fisken! Ha alltid med en tång så du kan ta ut kroken och släppa tillbaka fångsten. Kroka gärna av i vattnet för att skona fisken. Släpp inte tillbaka en allvarligt skadad fisk.
3 Ha gärna en särskild griptång att hålla fisken med så slipper du skada dig själv och fisken.
4 Pålandsvind är bra. Syrerikt vatten gör fisken pigg och rörlig. I varmt stilla vatten lägger den sig still på botten.
5 Välj drag med omsorg, några få riktigt bra istället för många.
Fakta
Gävle fiskeredskap
Öppnade 1945. Ägdes då av yrkesfiskare och fokus låg på nät.
Butiken öppnade i nya butikslokaler i slutet av mars 2014. Nu även med båttillbehör.
Två delägare jobbar heltid i butiken. Niklas är anställd på heltid. En halvtidsanställd jobbar på kontoret.
Öppet 9.30--18 vardagar, 10--14 lördagar, söndagar stängt. Niklas jobbar 9-18, varannan vecka 9-16, oregelbundet helgjobb.
Lönen är enligt kollektivavtalet för butikspersonal.
Följ Niklas på: www.gavlefiskredskap.se eller på Facebook/Gävle fiskredskap