Hårt arbete att vara utan jobb
Jag har mest jobbat i små butiker vilket jag trivs bra med men baksidan är att de ofta har osäker ekonomi och läggs ner. Söker nu jobb. En del tror att arbetssökande är "lediga" vilket är långt ifrån sanningen!
Det går inte att använda en generell ansökan, ofta krävs det att man fyller i ett formulär, eventuellt kan man bifoga CV och personligt brev – men ändra i dem för att inte upprepa vad man redan angett. Man går på anställningsintervjuer och försöker ”sälja in sig själv”.
Ska man ringa, mejla eller besöka arbetsplatsen för att visa sitt intresse? Upplevs man då för ”på”? Det är en chansning; alla arbetsgivare fungerar inte likadant.
På en intervju är man både nervös och förväntansfull. Sen ska man vänta och hoppas… Om man har tur – så får man jobbet!
På praktikplatser gör man sitt bästa, med större press än som anställd, för chansen till jobb. Som då jag förväntades sälja sängar utan produktkunskap. Skulle ni köpa en så komplex och dyr vara av en okunnig praktikant?
Man lär känna arbetskamrater och kunder och hoppas göra ett bra intryck och att det ska bli en tjänst ledig. Om inte nu så längre fram.
Ofta blir det inte så. Så man fortsätter på nya ställen att göra sitt bästa, försöka hålla humöret uppe – och hoppas, alltid hoppas.
Att lära sig på nytt är utmattande! Nya chefer/arbetsgivare, handledare, arbetskamrater, rutiner, regler, resvägar, arbetstider och så nya besvikelser och glädjeämnen.
Lite bättre då man äntligen fått en tim- eller provanställning. Då har man jobb och lön. Men kampen fortsätter – för fler pass eller tillsvidaretjänst.
Men man är aldrig trygg. Har varit med om att bli uppsagd på grund av ”arbetsbrist” då företaget hade ekonomiska problem, för att sedan direkt återanställas på visstidstjänst.
Att inte ha jobb eller ha en osäker anställning gör att man lever otryggt.
Som arbetslös har man kanske tiden, om än inte ekonomin, att göra saker men då finns osäkerheten om det går att genomföra, man får vara beredd att bli utringd.
Sen alla regler och åtaganden man ska ha koll på för att få a-kassa; fylla i kassakort, aktivitetsrapport, intyg, besöka AF, gå av AF anvisade kurser m.m. Rädslan att nåt ska bli fel så pengarna uteblir.
Rädslan att inte duga, eller att jobbet går till någon det ges bidrag för.
Det känns naturligt att göra det mesta av hushållsarbetet, påbörja och avsluta projekt då jag ändå har tid. Om jag inte ser upp så kan det bli ”jobb” dygnet runt ibland!
Att jobba kan vara stressigt och utmattande – men det kan arbetssökande också vara!
Anja Höglin
Butiksanställd, för närvarande timanställd.