Handläggarna som jobbar på Handels a-kassa började med sextimmarsdagar 2011. Men det fungerade inte som ledningen önskat, så man ville göra ändringar. Nu står det klart att de anställda får fortsätta med sex timmars arbetsdag, med bibehållen lön, men ska kunna jobba över mer.
– Vi har en timbank att ta ut vid arbetstoppar, som vi utökat. Det är ett måste för att kunna ha den här typen av arbetstid, säger Kim Sandberg, föreståndare på Handels a-kassa.
Tidigare var antalet timmar i timbanken 72 timmar per anställd och år. Nu blir de 220 timmar. Alla kan alltså behöva jobba upp till 220 timmar extra per år, utan att få extra betalt. Vid exempelvis årsskiftet är det alltid högre arbetslöshet och mycket att göra.

Fackklubben är nöjd med överenskommelsen.
– Det är sämre än tidigare, men helt klart bättre än åtta timmars arbetsdag. Visst är vi nöjda, säger klubbordförande Mats Tillenius.

Under den sex timmars arbetsdagen finns en rast på 30 minuter.
– Utöver det måste man kunna få röra på sig. Hämta kaffe, gå på toa, stanna till en kort minut och hälsa på en kollega. Men sen går man tillbaka till sin arbetsplats och har inga längre pauser, säger Kim Sandberg.

Sextimmarsdagen gäller alla anställda på Handels a-kassa utom chefer och ansvarstjänster.