Tillsammansrörelsen vill möta hat med kärlek. Drygt 7 000 hjärtan, de flesta av papper, fick Kristine Engström och hennes kamrater ihop i manifestationen mot hatbrott.

Kristine Engström är en av grundarna av föreningen Falköpings Friendship, som ingår i nätverket ”Tillsammansskapet”. Initiativet kommer från den antirasistiska stiftelsen Expo och handlar om att stärka sammanhållningen i lokalsamhället som ett sätt att motverka rasism och högerextremism. Det behövs, anser Kristine.
– Vardagsrasismen har blivit mer eller mindre okej. Man hör hur det pratas om ”vi och dom”. Det är obehagligt.

I Falköpings kommunval blev Sverigedemokraterna näst största parti med 21 procent. I småorter som Kättilstorp, Gudhem och Floby röstade runt 30 procent på SD.
– SD:s stöd är störst där det inte finns några invandrare. Många är arbetslösa och behöver något att skylla på. Jag förstår att många landsortsbor kan känna sig bortglömda av politiken, men det är fel slutsats att rösta på ett rasistiskt parti.
Valresultatet gjorde henne bedrövad, men hon håller fast vid sin envetna kamp för att mobilisera de goda motkrafterna.
– Vi vill möta hat med kärlek. Fokusera på det som är bra i Falköping och se vad vi kan förbättra.

I maj ordnade Tillsammansrörelsen en manifestation för att uppmärksamma de 5 000 hatbrott som anmäls varje år. Målet var att få ihop 5 000 hjärtan som motvikt.
– Vi spred information på Facebook och gensvaret blev enormt. Skolor, förskolor och vanliga Falköpingsbor engagerade sig, och till slut hade vi över 7 000 hjärtan på torget!
På kanelbullens dag den 4 oktober delade föreningen ut bullar till folk på stan. Syföreningstanter, brandmän, och fritidsgårdskids hjälpte till att baka. Det blev nästan 600 kanelbullar som delades ut samtidigt som man samlade in kläder till behövande och diskuterade trygghet.
– I alla våra aktiviteter sträcker vi ut en hand till så många som möjligt: idrottsföreningar, religiösa grupper, invandrarföreningar och Ungdomens hus.

Engagemanget för människor som har det svårt har Kristine med sig hemifrån.
– Redan som barn försvarade jag syskon och kompisar som blev orättvist behandlade. När jag var 21 blev jag fackligt engagerad.
Facket har ett stort ansvar för att bekämpa främlingsfientlighet, anser hon.
– I facket vet alla att den viktiga konflikten handlar om klass och inte om hudfärg. Och vi är bra på att bygga folkrörelse för att åstadkomma förändring.

Profilen

Kristine Engström

ÅLDER: 32 år.
JOBB: Verksamhetsassistent på Handels i Skövde.
AKTUELL: Kämpar mot rasism i "Tillsammansskapet".