En gigantisk hand tränger upp ur marken mellan björkarna framför den före detta bingohallen. Näven håller en klump svartmalm. Den liknar en triumferande hälsning från en jätte som härjar runt bland de underjordiska järnfyndigheter Sveriges nordligaste stad är byggd på. Skulpturen restes för tre år sedan samtidigt som bingohallen förvandlades till bokhandel.
– Då blev Kiruna en riktig stad igen, säger Tora Lindberg, där hon står bakom disken i lokalen som dignar av böcker från golv till tak.

Efter nedläggningen av varuhuset Domus med sin bokavdelning 2009 hade ortens bokköpare ingenstans att gå, mer än ut på nätet. Men 2011 beslutade föreningen bakom Kirunatidningen, som också ger ut böcker, att starta en bokhandel. Journalisten Tora Lindberg rekryterades som butikschef och började inreda lokalen tillsammans med föreningens eldsjälar. När de anställde Christine Lantto uppfyllde de en dröm.
– Som ung ville jag bli bibliotekarie. Mina barn har ofta suckat över mamma som läser i stället för att laga mat. Nu hade jag ledsnat på Ica efter tretton år och börjat på kafé. Jobbet i bokhandeln var det bästa som kunde hända, säger Christine Lantto.

En kund kommer in i butiken och ber om ett boktips inför sin semesterresa till Spanien.
– Gärna lika rolig som ”Grabben i graven bredvid” som jag hade med till Thailand, säger kvinnan.
Efter en stunds dividerande med Tora vid pockethyllan går hon förväntansfullt iväg med ”Kaffe med rån” av Catharina Ingelman-Sundberg.
Kunder som vill diskutera populära böcker hänvisas annars ofta till Christine Lantto.
– Jag läser allt. Toras smak är lite smalare, säger hon.

Böcker med anknytning till fjällvärlden och Lappland är butikens specialitet. Fjällkokboken ”Vilt med Salming” av Kirunas ärrade världsstjärna i hockey hör till storsäljarna, tillsammans med Åsa Larssons deckare i Kirunamiljö. Vandringskartor och guideböcker för fjällturister har också sin givna plats.
– Turister och författare lockas av den storslagna naturen häromkring, säger Tora innan hon avbryts av att telefonen ringer. Mitt i samtalet utbrister hon:
– Då måste du ge oss en Plupp-dräkt!
Säljbolaget bakom bilderböckerna om det blåhåriga fjälltrollet Plupp har hört av sig inför figurens 60-årsjubileum. Kanske kan det bli ett Plupp-kalas i bokhandelns barnavdelning.

Event och författarträffar hör till den fysiska bokhandelns fördelar i konkurrensen med internet. Kiruna bokhandel försöker profilera sig som en lokal kulturinstitution och har nära samarbete med stadsbiblioteket.
– Vi kompletterar varandra. Tillsammans kan vi öka intresset för litteratur och läsning, säger bibliotekschefen Carina Salomonsson som tittat in för att hämta böcker till butikens och bibliotekets största gemensamma arrangemang: Kiruna bokfestival.

Under fyra oktoberdagar gästas Kiruna av populära författare som framträder i lokaler på stan. Tora Lindberg får använda sina journalisttalanger i intervjuer på scen med Fredrik Backman, Sara Kadefors och Klara Zimmergren. Stjärnor som Jan Guillou och Martina Haag håller egna föredrag.
Christine och Tora är mycket belåtna över att ha förmått så många kulturpersonligheter att göra den långa resan norrut.
– Vi skrev ett riktigt ”Kirunamejl” där vi lockade med vackra omgivningar och möjligheten att se stan innan den försvinner. Alla vi bjöd in tackade ja! säger Tora.

För det är ju så. Den där jätten som griper efter järnmalmen under Kiruna – känd som gruvbolaget LKAB – har fått marken att börja spricka och hotar att sluka halva stan. Järnvägsstationen har redan flyttats och i vår börjar rivningen av bostadsområdet Bromsgatan – som det finns en nostalgisk fotobok om på butikens lokala hylla. Inom fem år ska en ny stadskärna stå klar några kilometer öster om dagens Kiruna.

Stadsomvandlingen har vållat långa diskussioner bland företagen i föreningen Citysamverkan. Bokhandelns anställda är övervägande positiva.
– Vi vill att all handel flyttar samtidigt så att centrum inte blir splittrat. Det nya kan bli riktigt fint, även om man överger det vackra läget med sluttningen mot solen och bergen som Hjalmar Lundbohm valde så medvetet, säger Tora.
Hon syftar på gruvdisponenten som grundade Kiruna för drygt hundra år sedan och som samarbetade med den tidens kulturelit i ambitionen att försköna det karga gruvarbetarsamhället.

Christine Lantto ser fram emot en modernare lokal med bättre arbetsmiljö än den gamla bingohallen.
– Vi saknar lager och måste ta alla leveranser genom entrédörren, säger hon med en gest mot travarna av kartonger med festivalmaterial som just nu gör det svårt att ta sig fram i butikens alla prång.

Att bokhandeln har en plats i framtidens Kiruna är båda helhjärtat inställda på, trots att branschen brottas med stora lönsamhetsproblem. Många olyckskorpar kraxade när deras butik öppnade men hittills har resultatet överträffat förväntningarna. Tora Lindberg får många uppmuntrande klappar på axeln och nyfikna frågor om hur man lyckas.
– Vi har valt att hålla ett stort sortiment och anstränger oss för att ge personlig service. Men främst handlar det om att kunderna faktiskt vill ha en bokhandel.

Fakta:

Kiruna

Sveriges nordligaste och ytmässigt största kommun har 23 00 invånare. Drygt 18 000 av dem bor i centralorten Kiruna.

Staden grundades år 1900 av Hjalmar Lundbohm, disponent på gruvbolaget LKAB.

Kirunagruvan är världens största underjordiska järnmalmsgruva. Gruvbrytningen har medfört sprickbildning i marken som lett till beslutet att Kiruna stad ska flyttas till en ny plats tre kilometer öster om dagens centrum.

Den nya stadskärnan beräknas stå klar omkring 2019. Gruvbolaget LKAB kommer att stå för en stor del av kostnaderna för stadsomvandlingen. Den senaste tidens sjunkande järnmalmspriser har dock försämrat lönsamheten för LKAB efter några mycket goda år.

Kiruna bokhandel invigdes 2011. Närmaste bokhandel finns i Luleå, 35 mil bort.

De skriver om Lappland 

Åsa Larsson. Prisad miljonsäljare som skrivit fem kriminalromaner i Kirunamiljö om åklagaren Rebecka Martinsson. Den senaste, "Till offer åt Molok" väver in stadens historia.

Börje Salming. Kirunabördig hockeylegend som bland annat gett ut fjlällkokboken "Vilt med Salming".

Ann-Helén Laestadius. Har skrivit ungdomsböcker som "Sms från Soppero" och reportageboken "Bromsgatan" om Kirunas stadsomvandling.

Marianne Cedervall. Hennes "Svartvintern" är en mysrysare från en lappländsk by vars förlaga är Vittangi.

Jerk Schuitema. Romanen "Fjälldesperadon" bygger på ett historiskt kriminalfall på 1950-talet.

Lars Pettersson. Ligger bakom två thrillers som utspelar sig kring Kautokeino i den norska delen av Lappland.

Olivier Truc. Stockholmsbaserad fransman som också förlägger brottsplatsen till polarnattens Kautokeino i "Fyrtio dagar utan skugga".

Inga Borg. Skapade under 50 år 26 bilderböcker om osynliga fjälltrollet Plupp.