Hallå där!
Liselotte Lindberg, medlemsvärvare på Handels Stockholmsavdelning, som under hösten besökt anställda i blom- och trädgårdsbutiker.

Vad blev du mest förvånad över när du pratade med de anställda?
– Jag blev förvånad över att det förekommer så mycket svartjobb och lönedumpning. Det är också många unga som blir utnyttjade, som har hemska arbetstider och jobbar ensamma. Många vågar inte säga ifrån.

Varför spenderar du tre dagar i veckan i blomsterbutiker?
– Vi behöver få upp medlemsantalet i branschen. Det är svårt att få till kollektivavtal eftersom det ofta är små butiker med en eller två anställda och man jobbar nära chefen.
– Ett bra exempel är två blomsterbutiker med samma ägare i Göteborg där Handels lagt ett konfliktvarsel för att få till ett kollektivavtal. Där gick alla anställda samman och då går det att påverka.

Har du själv erfarenhet av branschen?
– Ja, men jag sa upp mig i våras för att bara jobba fackligt. Det är så himla viktigt. Eftersom jag vet hur det funkar inom blomsterhandeln vet jag hur mycket man behöver jobba med fackligt arbete och hur lite tid som faktiskt läggs på det.
– På ett personligt plan tycker jag också att floristerna borde få till ett eget avtal i likhet med frisörerna. Till exempel att de som har pluggat och betalat för ett gesällprov borde premieras för det. Som det ser ut nu går de in på samma lön som alla andra trots den högre utbildningen.

Vad har du fått för respons?
– Folk tycker generellt att det är bra att jag kommer ut. De blir glada men lite chockade. Det är ofta första gången de får facklig information och därför tror jag många behöver smälta det lite innan de bestämmer sig för att bli medlemmar. Men jag tror att jag sått en del frön nu.