Benetton lovar betala skadestånd
Efter facklig kritik lovar Benetton att betala skadestånd till offren för Rana Plaza, klädkedjans fabrik som rasade för två år sedan och tusentals dog och skadades.
– Det är ett viktigt steg framåt. Men inte tillräckligt. Benetton har haft gott om tid. De borde kunna betala omgående, säger Ben Vanpeperstraete, på det globala facket UNI.
Morgonen den 24 april 2013 rasade textilfabriken Rana Plaza i Dhaka, Bangladesh. Över 1100 personer som jobbade i den nio våningar höga byggnaden dog och 2 500 skadades. Det hände trots varningar om att fabriken kunde falla samman.
En fond för att kompensera överlevande och dem som förlorat anhöriga i raset skapades av Internationella arbetsorganisationen ILO. 30 miljoner dollar var målet. I dag två år efter raset saknas fortfarande 9 miljon dollar. Förra veckan lanserade UNI och det globala facket för industriarbetare, IndustriALL, en kampanj för att samla ihop de fondpengar som saknas. Särskild kritik riktades mot Benetton som inte betalat alls trots att de hade tillverkning i just Rana Plaza.
Nu meddelade Benetton att de kommer att betala. När och hur mycket vill de dock inte säga.
– En oberoende globalt erkänd tredje part arbetar med att ta fram vad som är en rättvis kompensation från vår sida, skriver Benetton i ett pressmeddelande.
Att Benetton säger att de ska betala välkomnas av de globala facken. Men det sker med viss försiktighet. Benetteon har tidigare dragit sig ur ett samarbete kring ersättning.
– Det är ett viktigt steg framåt. Men inte tillräckligt och vi ifrågasätter vad en oberoende, global erkänd tredje part är, säger Ben Vanpeperstraete, på UNI till Handelsnytt.
– För ett företag med en vinst på mer än 200 miljoner dollar förväntar vi oss att Benetton visar sin mest generösa sida, säger Philip Jennings, generalsekreterare på UNI i ett pressmeddelande.
H&M tillverkar också sina kläder i Bangladesh. De har betalat 100 000 dollar.
– Det är för lite för ett sådant stort företag. H&M hade inte produktion i just Rana Plaza men har varit med och skapat arbetsvillkoren i Bangladesh. Och är det bolag som gör flest inköp i landet. De borde kunna betala mer, sa Alke Boessiger ansvarig för handelssektorn på UNI när Handelsnytt träffade henne förra veckan.
Fakta
Rana Plaza ledde till säkerhetsavtal
Accord on Fire and Building Safety
Benetton är ett av de företag som har skrivit under Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh, ett juridiskt bindande avtal med bland annat krav på oberoende inspektioner och obligatoriska renoveringar av fabriker. Avtalet kom till efter Rana Plaza.
Sedan dess har över tusen inspektioner har gjorts.Säkerhetsrisker har upptäckts vid varje inspektion.
190 företag har skrivit på, däribland Intersport, H&M, Hemtex, Ica, Kappahl, RNB, Stadium och Åhléns.
Läs mer om det här!