”En kund daskade till en kollega på rumpan”
Handeln är en av de branscher där sexuella trakasserier är vanligast. En Ica-butik anmälde en kund som stoppade handen innanför byxan på en anställd.
I början av mars kom Ica-butikens anmälan till Arbetsmiljöverket och polisen. ”Manlig kund ofredar personal sexuellt genom icke tillbörlig beröring, stack ner handen långt innanför byxlinnings baksida på kvinnlig anställd”. Den anställde har fått psykologsamtal och händelsen fångats på övervakningsfilm.
– Det är svårt att tekniskt förhindra denna typ av händelse. Det man kan göra är att se till att anmäla. Mörkertalet är sannolikt stort och förhoppningen är att detta leder till att fler utsatta vågar träda fram. Personen som utsattes i min butik visar styrka och integritet. Respekt att hon vågar ta det steget. Det är lätt att man skuldbelägger sig själv, säger chefen i den aktuella Ica-butiken.
Ärendet är avslutat hos Arbetsmiljöverket.
Sexuella trakasserier från chefer och arbetskamrater är inget stort problem, visar en ny rapport från LO. Betydligt vanligare är att de kommer från kunder, gäster eller patienter. Mest utsatta är visstidsanställda unga kvinnor inom vård och omsorg, hotell, restaurang och handel.
– Inom yrken där man ska vara tillgänglig och tillmötesgående, där kunden alltid har rätt, där ses det nästan som en del av jobbet, säger Joa Bergold, utredare på LO.
Inom handeln uppger nära 6 procent att de utsatts för sexuella trakasserier av tredje person på arbetet de senaste 12 månaderna.
– Arbetsgivaren måste vara väldigt tydlig med att det är okej att säga ifrån till kunden. Facket har också en plikt att lyfta frågan och säga att detta är ett arbetsmiljöproblem, inte ett individproblem.
Handelsnytt har frågat fem medlemmar hur de upplever vardagen på jobbet. Se enkät till höger.
Har du råkat ut för sexuella trakasserier eller anspelningar från kunder?
Elin Dahlin, 32 år, Salong Sköna Rum, Arvika Kunder kan komma med hinter och stöta lite grann. Någon har bjudit ut mig. Det är svårt att veta var gränsen går, men jag har bara sagt nej tack och varit så professionell som möjligt. Det är klart det känns, men det är en del av jobbet kan man nästan säga.
Madelene Andersson, 27 år, Twilfit, Luleå Jag jobbar med underkläder, så självklart blinkar många killar lite extra när de handlar till sina fruar, men det är absolut inget jag tänker på som jobbigt. Det måste vara fruktansvärt annars.
Maria Stenmark, 50 år, Jula, Östersund Jag jobbar på Jula och där är mycket karlar som handlar. I kassan frågar vi alltid om man är klubbmedlem och de kan svara nej, men jag vill gärna vara med i din klubb. Någon sa att han var med i en swingersklubb. För några år sen daskade en kund till en kollega på rumpan med en tidning. Jag har lärt mig ge svar på tal och vet att chefen skulle rycka in om det skulle behövas.
Frida Bengtsson, 32 år, klädaffär, Göteborg I butiken jag jobbar är det kvinnodominerat bland kunderna, så vi är besparade. Butiksanställda är annars väldigt uthängda, men det pratas ganska lite om vad som krävs för att hantera olika sorters människor.
Amanda Johansson, 22 år, New Yorker, Helsingborg Jag har inte varit med om det själv, men vet jättemånga kollegor som fått fräcka kommentarer. Kunder har sagt saker som ”Åh vad sexig du är” och frågat vad de ska göra senare. Några har gått bakom och tagit om midjan. Vår arbetsplats är vår frizon och andra hem. Man känner sig ofredad. Vissa kunder är bara snälla och vill ge komplimanger, men det finns de som anspelar på annat.
Fakta
• Diskrimineringslagen definierar sexuella trakasserier som ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet.
• För att en handling juridiskt ska klassas som sexuella trakasserier krävs att den är oönskad, kränkande och av sexuell natur.
• Kan vara fysiska handlingar, ord eller gester.