1. Större ansvar.
Du kan förhandla om lönetillägg om du till exempel har mer ansvar, som avdelningsansvar. Eller om du gjort ett gesällprov eller gått en utbildning.
– Du kan också tänka igenom vad du gör på arbetsplatsen. Kan du alla rutiner, har du samlat på dig mycket kunskap om olika produkter eller gör du en del uppgifter som även butikschefen gör?

2. Ska inte tas av potten
Tilläggen ska vara ”friska pengar” och alltid betalas ut utöver den lokala lönepotten, det vill säga pengarna som alla anställda får dela på.

3. Håll koll på lönespecifikation och anställningsbevis.
Det är viktigt att det framgår om det är ett befattnings/ansvarstillägg eller personligt tillägg om du skulle byta tjänst.

4. Håll dig framme.
Säg till chefen att du är intresserad av mer ansvarsfulla uppgifter så att hen har dig i åtanke om ett nytt område dyker upp eller en tjänst med lönetillägg blir
ledig.

5. Ta hjälp av facket.
Du kan förhandla själv med chefen, men Jannika Fahlander tycker att det bästa är att sätta sig ner tillsammans i fackklubben och se över lönerna, för att det ska vara rättvist.
– Det är lite dubbelt. Vi uppmanar inte folk att förhandla fram egna löner utan det ska gå genom facket på ett öppet sätt. Samtidigt tycker vi att medlemmarna ska kräva högre lön. Men det ska inte vara så att butikschefens bästa kompis ska kunna få mer än andra. Vi vill inte ha stora löneskillnader och de skillnader som finns ska vara begripliga, säger hon.

Därför tycker hon också att befattnings/ansvarstillägget som följer med en tjänst är mer rättvist än personligt lönetillägg.