Dollarstore i Hallsberg, Karlskoga och Laxå fick skarp kritik från Arbetsmiljöverket som hotade med böter om läget inte förbättrades. Flera anställda hade börjat få besvär i rygg och axlar. Pallarna som kom med varor var för höga och de anställda lyfte tunga kartonger över axelhöjd. Många av varorna prismärktes en och en och det slet på handleder och tummar. Och i stället för varuvagnar i bra arbetshöjd använde personalen kundvagnar till att köra ut varor i butiken.

Efter återbesök och bakläxor av Arbetsmiljöverket har Dollarstore ryckt upp sig.
– Det viktigaste är att man fått leverantörerna att leverera lägre pallar, runt en och en halv meter höga. Och så har man fått bra lyfthjälpmedel. Kedjan har beslutat att göra samma sak i alla butiker. Höga pallar är ett problem på många håll inom handeln, säger Elzbieta Jeppsson, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Handelsnytt har sökt flera anställda, och en av dem säger att de inte får prata med media. Handels ombudsman i Örebro Malin Bergvall har varit med i arbetsmiljöarbetet och är nöjd med resultatet.
– Jag tror att företaget växt lite för fort. Man har bara fokuserat på försäljning och arbetsmiljön har inte riktigt hängt med. Nu har det verkligen hamnat på dagordningen och det är viktigt i det långa loppet om man ska orka jobba i butik, säger hon.

Att alla Dollarstore över hela landet nu fått eltruckar och truckutbildning framhåller företaget som den största förändringen. Även att man börjat använda skyltar och prislappar på hyllkanterna i stället för att märka varje vara.
– Att använda eltruck och slippa dra pall är en ganska stor förändring för en butiksanställd. Att vi har mer skyltar och mindre prismärkning gör också att det går snabbare och att man sparar på fingrarna, säger Ida Ahlberg, presskontakt på Dollarstore.

Fakta

Dollarstore

Första butiken öppnade 1999, i Billsta utanför Örnsköldsvik.

I dagsläget finns 41 Dollarstore i Sverige.

Marknadsför sig som ett lågprisvaruhus och säljer allt från inredning till godis.

Huvudkontor och lager i Svenstavik.