I dag arrangerade Handels ett seminarium utifrån sin nya rapport om hur arbetsmarknadspolitiska åtgärder påverkar de som jobbar inom handeln. Rapporten visar att var tionde i branschen har bidragsjobb, såsom praktik, nystartsjobb och fas 3.

Facket menar att oseriösa arbetsgivare utnyttjar systemet för att få gratis arbetskraft. Många bidragsjobb finns på arbetsplatser utan kollektivavtal. Trots att facket avråder placerar arbetsförmedlingen personer där ändå.

Handelsnytt ringde upp de två politikerna från arbetsmarknadsutskottet som deltog på seminariet i Almedalen.
– Klart vi vill att man ska ställa krav på kollektivavtal. Jag kan säga att det kommer bli så, säger Ann-Christin Ahlberg från Socialdemokraterna.
– Vi behöver se till att få bort överutnyttjandet och att samråden mellan fack och arbetsförmedlingen fungerar bättre. Jag pratade med Ylva Johansson (arbetsmarknadsministern, reds anm) häromdagen. Hon kommer bjuda in arbetsmarknadens parter och Arbetsförmedlingen om detta. Handels rapport är jättebra som underlag.

Jenny Petersson som representerade Moderaterna vill inte se några krav på kollektivavtal, för att det skulle stänga ute många små företag.
– Jag tror absolut att det finns schysta företag utan avtal. Det måste falla tillbaka på att arbetsförmedlingarna kontrollerar dem.
– Däremot behöver man minska antalet åtgärder och höja kvaliteten på de som blir kvar. Jag kan inte säga exakt hur jag tycker de ska utformas.

Handels andre vice ordförande Linda Palmetzhofer kommenterar dagens seminarium:
– Vi välkomnar att regeringen har tagit intryck av Handels rapport och ser fram emot konstruktiva diskussioner i höst.

Läs tidigare artikel i Handelsnytt här!