”Man ska vara tacksam för det man får”
Bemanningsanställda Nathalie Mattsson sover med telefonen under huvudkudden. Hennes dröm är att bli butikschef: ”Jag skulle vara rättvis ”.
Nathalie Mattsson har valt att berätta. Berätta om hur det är att aldrig kunna planera sitt liv. Om att sova med telefonen under kudden därför att hon fått skäll av chefen när hon inte svarat på en gång. Om att gråta av trötthet när telefonen ringer. En dag till. Sen kanske de inte ringer så att hon äntligen kan få vara ledig. Vila. Att säga nej är inget alternativ, då ses du som arbetsovillig och får färre timmar. Eller inga alls.
Efter förra sommarens hårda arbete i matbutik, 10 timmar om dagen, 30 dagar i sträck, tog det tre månader innan värken i axlar och nacke försvann. Sällan någon som bytte av henne i kassan. De fast anställda kan däremot rotera.
– Jag har inget att förlora på att berätta. Det kan inte bli värre. Jag tycker att det är viktigt att det sprids hur vi med otrygg anställning har det. Blir det konsekvenser tar jag den smällen. Om jag kan hjälpa andra är det värt det.
Och hennes berättelse sprids. Hon är ”Ungt språkrör” för Handels och har bland annat berättat i en Youtube-film om sitt arbetsliv. Nyligen hade ungdomskommittén i Handels avdelning i Stockholm en aktion som gick ut på att sprida Nathalies historia på tåg och bussar runt om i landet.
– Det är kul! Det var till och med en politiker i arbetsmarknadsutskottet i riksdagen, vänsterpartisten Ali Esbati, som var med på aktionen.
Hon vill inte berätta var hon jobbar, mer än att det är på ett bemanningsföretag i Karlstad, och att hon är placerad på olika butiker i en stor matvarukedja.
– Min arbetsgivare vet att jag är ”Ungt språkrör” för Handels. Jag är förvånad att jag inte hört något från dem om det.
För tre år sedan började hon jobba i en matbutik i Karlstad. Hon fick anställning på allmän visstid. En månad innan hon skulle bli ”inlasad”, få förtur på nya tjänster enligt lagen om anställningsskydd, blev hon uppmanad att söka sig till bemanningsföretaget.
– Jag jobbar i fem olika butiker. På en butik fattas det fyra tjänster. Men de använder bemanningsanställda i stället.
Nathalie Mattsson är anställd på 50 procent, vilket inte ger henne någon garantilön om hon inte får ett uppdrag. Tidigare studerade hon resten av tiden men har nu hoppat av högskoleutbildningen.
Sitt lägenhetskontrakt fick hon på nåder. Hon hade inte några fasta timmar på papper. Men när hon kunde visa vad hon tjänat de senaste sex månaderna fick hon nyckeln till ett eget hem.
– Det pratas mycket om att den psykiska ohälsan bland unga ökar. Jag tror att det beror på pressen många lever med när de har otrygga anställningar.
På den senaste tiden har hennes fackliga engagemang vuxit sig starkare. Hon har gått en utbildning för att bli ”Ungt språkrör” och där fick hon träffa andra i samma situation.
– Det behövs fler ungdomar som är aktiva och som kan prata med andra unga. Jag är väldigt solidarisk och bryr mig om andra. Det enda sättet att förändra är att engagera sig.
I framtiden drömmer hon om att bli butikschef. Då skulle hon inte ta in bemanningsanställda om det inte var absolut sista utvägen. På kort sikt är såklart drömmen ett fast jobb.
– Då skulle jag köpa en större lägenhet och en ordentlig bil. Jag skulle planera saker med mina vänner, resor. Och så skulle jag få semester. Det är inget som existerar i min värld i dag.
Fakta NATHALIE MATTSSON
Ålder: 22 år.
Bor: Karlstad.
Gör: Bemanningsanställd med uppdrag som butiksbiträde på en matvarukedja, dessförinnan visstidsanställd på samma kedja.
Familj: Två katter, Sascha och Athena.
Intressen: Politik, datorer, fotografering och ridning.
Drömyrke: Butikschef eller facklig ombudsman.