Skyddsväst på Willys döms ut av facket
Anställda på Willys i Ronneby ska börja använda skyddsväst, har butiksägaren beslutat. En extrem åtgärd tycker både Handels och företaget centralt.
Bakgrunden är enligt butiksägaren Krister Arvidsson att antalet snatterier, våld och hot ökat den sista tiden.
Händelsen på Netto i Lund för ett par veckor sedan där en butiksanställd fick rispskador på nacke och hals, samt de uppmärksammade dåden i Trollhättan var det som slutligen fick honom att bestämma sig.
– Vi hade nyligen en säkerhetsuppdatering där vi bland annat gick igenom baksidan av butiken. Nu när säkerhet är så aktuellt i och med detta i Trollhättan diskuterade vi även andra åtgärder, och då kom det här med västarna upp, säger Krister Arvidsson.
Totalt rör det sig om sju till åtta västar som nu köps in. Personalen informerades under ett möte i torsdags.
– Vi testar och ser hur det går, om man kan jobba bra i dem och så vidare. Det är frivilligt, jag kommer inte att tvinga någon, säger Krister Arvidsson.
Att istället ta in fler väktare är i dagsläget inte aktuellt. Det skulle helt enkelt kosta för mycket pengar, säger Krister Arvidsson.
– Vi har öppet mellan sju och nio varje dag. Det skulle bli ett hål i ekonomin. Det är kvällar som vi har bedömt är mest utsatta och då har vi väktare.
Du tror inte att det får motsatt effekt, att personalen känner sig mer otrygg?
– Människor är olika. Men jag har snarare hört att det är bra att vi tänker på personalens säkerhet. Jag var också en av de första att köpa in Cashguard. Men jag känner mig inte bekväm med att det blivit en riksnyhet.
Willys centralt förkastar åtgärden och menar att man som kedja inte står bakom upplägget.
– Vi ser inget scenario där personalen ska behöva bära skyddsvästar. Det finns många sätt att arbeta med säkerhet. Det här känns extremt, säger Johanna Eurén, kommunikationsansvarig för Willys.
Hon trycker även på att Krister Arvidsson är en franchise-handlare, en av totalt två inom den cirka 200 butiker stora Willys-kedjan.
– Vi får se vad det landar i slutändan, det förs en dialog med handlaren just nu, säger Johanna Eurén.
Krister Colde, arbetsmiljöombud på Handels, tycker att idén är ”fullkomligt horribel”. Frågor som rör säkerhet och beskydd ska hanteras av utbildade väktare, inte av butikspersonal.
– Jag kan tydligt säga att vi på Handels tycker att det är helt felaktigt och jag hoppas att personalen inte ställer upp på detta. Det finns andra sätt att få stopp på buset, framförallt genom att ta in extra väktare. Våra medlemmar är säljare och ska inte behöva bära skyddsväst.
Andra fackligt engagerade som Handelsnytt pratat med anser att: ”om säkerhetsläget är så illa att personalen måste bära skyddsväst”, så skulle man hellre se att butiken stängs ner.
Så jobbar arbetsgivare och fack kring säkerhet
Handelns 13-punktsprogram har tagits fram av polisen, handeln och facket. Det syftar till att syftar till att förebygga rån och stölder och att förbättra säkerheten för alla som jobbar i butik.
Programmet innefattar bland annat utbildning i säkerhetsfrågor, låsbara kassalådor, slutet kontanthanteringssystem, att butiken har säkra dörrar och låsrutiner samt en säkerhetsansvarig.