– Vi har växt ur lokalen i Malmö och behövde leta nytt lager. Då flera av våra kunder finns norr över valde vi att flytta till Jönköping i samma veva, säger Zdenko Topolovec, som är vd på Procurator.

Procurator är ett grossistföretag som säljer arbetskläder, skyddsutrustning men också artiklar inom hygien och städ till industrier och kommuner.  På lagret i Malmö jobbar 60-talet anställda med att packa de olika leveranserna. Men den 30 november stänger lagret. Företaget har valt att öppna ett nytt i Jönköping, men där kommer Procurator inte ha egna anställda. Istället läggs verksamheten ut på entreprenad. Och det är enligt klubbordförande Elin Kramer en stark anledning till nedläggningen av Malmö-lagret.  
– Genom att lägga ut på entreprenad sänks lönekostnaderna rejält, säger Elin Kramer som även sitter i bolagsstyrelsen som arbetstagarrepresentant.

Att lönekostnaderna sänks beror på att företaget som tar över har Transports kollektivavtal. Det avtalets löner är lägre än Handels.
– Vår utgångspunkt har varit att vi växt ur lokalerna i Malmö. Inte lönekostnaden. Vi hade aldrig en diskussion med vår entreprenör om vilka kollektivavtal de har. Valet berodde på kvalitetsparametrar och kostnaden, säger Zdenko Topolovec, vd på Procurator.

De anställda på Malmö-lagret är uppsagda. En person har fått jobb i en av de 16 butiker som företaget har.

Totalt jobbar runt 250 anställda på Procurator. I Skåne finns 2 butiker och totalt 7 butiksanställda.