– Det känns bra att vi har en erkänd fackklubb med förhandlingsrätt. Äntligen, säger Thorbiörn Biörrith, ny klubbordförande för de Proffice-anställda i Helsingborg.

Att Proffice erkänt klubbens förhandlingsrätt beror på nya regler i bemanningsavtalet, kollektivavtalet för bemanningsanställda.
– Där står det tydligt att det numera kan finnas och utses flera lokalt ansvariga förbund som inte behöver vara detsamma som det centrala ansvariga förbundet, säger Sören Söderman, ombudsman på Handels.

IF Metall är det centralt ansvariga förbundet för Proffice i hela Sverige. Men Handels har haft fullmakt att förhandla för de Profficeanställda på Icas lager i Helsingborg. När de Proffice-anställda bildade fackklubb ville de förhandla själva med Proffice. Men Proffice vägrade. De vill fortsätta som tidigare och hänvisade till dåvarande bemanningsavtal.

Martin Nyberg, ombudsman på Handels i Helsingborg, är den som tillsammans med klubben skött förhandlingarna med Proffice för de Proffice-anställda på Icas lager i Helsingborgs räkning.
– Vi har avverkat något mer än 21 ärenden. Det har handlat om lönekorrigeringar på grund av felaktiga anställningsformer och att föräldraledighet inte räknats som semestergrundande.

Men sedan maj i år gäller de nya reglerna i bemanningsavtalet.
– Från och med den 1 december kommer klubben att kunna förhandla själv, säger Martin Nyberg, ombudsman på Handels i Helsingborg.

Maria Uggla, pressansvarig på Proffice, säger att de följer kollektivavtalet och är positiva till att klubben får förhandlingsmandat.

Rätten att förhandla själva var dock inte det enda problemet för fackklubben. I januari avskedades deras ordförande. Sedan dess har klubben varit på jakt efter en ny ordförande. Nu finns det en – Thorbiörn Biörrith.
– Snart kommer vi kunna sätta igång. Man får ta saker i tur och ordning, säger han.

En stor fråga som fackklubben kommer att få ta tag i är de inhyrdas arbetsmiljön. Handelsnytt har pratat med flera Proffice-anställda som påpekar att jobbet är för tungt och monotont.
– Vi vill ha rotation. 4 timmar tungt jobb, 4 timmar lite lättare. Nu gör vi det tunga jobbet hela tiden. Vi blir sjuka och orkar inte, säger en Proffice-anställd som vill vara anonym.