Lidl-butiker i Dalarna får slutna kassor efter rån
Två rån på tre dagar på Lidl i Dalarna. Nu skaffar båda butikerna slutna kassasystem.
30 november klockan 20.08 kom larmet till polisen. Det hade skett ett rån på Lidl i Hedemora.
2 december, också runt stängning vid åttatiden, larmar en Lidlbutik två mil bort i Avesta om rån.
Kristoffer Toresson, skyddsombud på Lidl i Hedemora, var hemma när rånet skedde. Han läste om det på nätet innan de hann ringa från jobbet. Dagen efter samlades hela personalen hemma hos butikschefen.
– En terapeut var där och de som var med om rånet fick berätta. Sen åkte vi alla till butiken när det fortfarande var stängt och provade hur det var att jobba. Det var en jättebra krisbehandling.
Arbetsmiljöverket har besökt båda butiker för inspektion. Man kräver att de installerar slutna kassasystem senast 9 februari för att undvika ytterligare rån.
– Butikschefen hade i praktiken redan fattat beslutet själv. Det gjorde det enklare för oss att ställa kravet. Vi låste fast honom vid kravskrivningen, säger arbetsmiljöinspektör Jens Skantz.
Kristoffer Toresson tror att han kommer känna sig tryggare med slutna kassor.
– Klart att det fortfarande finns en risk, men den minskar enormt om det inte finns kontanter i kassan.
Enligt Martin Jarstål, informationschef på Lidl, har kedjan det senaste året installerat slutna kassasystem i ett 25-tal butiker.
– Vi kommer lägga till de två butikerna också. I februari har vi sluten kontanthantering i någonstans kring 75 butiker.
Handels har också haft kontakt med Lidl efter rånen.
– Efter andra rånet ställde vi krav på väktare i samband med stängning i alla Lidls butiker i Dalarna som inte har sluten kontanthantering. Vi vet inte vilken butik som kan drabbas nästa gång, säger Handels ombudsman Daniel Andersson.
Fakta
Slutna kontanthanteringssystem i kassan är en viktig fråga för Handels. Helst vill facket att det ska bli ett lagkrav för butiker.
Lidl har 169 butiker i Sverige. I februari har runt 75 av dem sluten kassahantering.