Det är den äldre av de två butikerna som ligger på centrala Östra Storgatan som nu slagit igen portarna. Att kedjan har haft två butiker så nära inpå varandra är ett arv från sammanslagningen av Akademibokhandeln och Bokia 2013.

Med stängningen hoppas företaget säkra den långsiktiga lönsamhet i Jönköping.

– Det är en relativt liten stad som i dag har tre butiker. Två ligger på samma gata. För att säkra verksamheten väljer vi att behålla den i stan som är större och som har nyare inredning, säger butikschefen Veronica Hurtig.

Fem personer berörs direkt av nedläggningen. Samtliga har fått erbjudande att börja på butiken i köpcentrumet A6, men för fyra av dem endast på 3,5-timmars kontrakt. Hittills har två därför valt att säga upp sig. Timmarna från de två uppsagda har tillfallit näste man på LAS-listan, så för de som stannat har det i slutändan ändå blivit mer än 3,5-timme.

– Akademibokhandelns ursprungsförslag innebar en kraftig hyvling för alla. Men vi har bollat fram och tillbaka och landat i detta. Det är så klart en rejäl neddragning för dem som kom in sist, och därför har några valt att sluta, säger Stina Josefsson, ombudsman på Handels i Växjö.

Alla visstidsanställda är sedan tidigare uppsagda. Enligt Akademibokhandeln rör det sig om ”en handfull”. En farhåga bland personalen är nu att det inte kommer att finnas någon extrapersonal att ringa in vid sjukdom.

Lösningen kommer även att innebära mer helgarbete, något som väckt starka känslor i personalgruppen.

– Det är en fråga som varit uppe på medlemsmöten, att man måste jobba mer helger. Annars blir man tyvärr av med timmar, säger Stina Josefsson.

Ytterligare en omförflyttning görs, då från den andra butiken på Östra Storgatan till A6. Där påverkas dock inte timmarna.

Efter stängningen kommer totalt tolv personer att arbeta på Akademibokhandelns två kvarvarande butiker i Jönköping.

Fakta: Akademibokhandeln och Bokia blev ett

2012 meddelade Bokia och Akademibokhandeln att de ville gå samman efter svåra lönsamhetsproblem. Efter sammanslagningen fick bolaget ett 70-tal ägare, där de största var KF Media, Stiftelsen Bokförlaget Natur & Kultur och Killbergs Bokhandel (ägarna bakom Bokia).

Akademibokhandelns har tidigare kritiserats för sin taktik att göra om heltider till deltider, så kallad hyvling. Detta har lett till att Handels hotat stämma företaget för brott mot lagen om anställningsskydd.

I somras sålde huvudägaren KF sin andel i Akademibokhandeln till riskkapitalbolaget Accent Equity.