Humor och glimten i ögat kan lätta upp den svåraste förhandling. Tommy Tillgren och Mattias Dahl har ett tungt ansvar.

 

Första gången de möttes var i domstol.

– Jag skulle kunna strypa han! En arrogant, stöddig, leende person som ställde samma jävla fråga för tredje gången. Jag vägrade svara, minns Tommy Tillgren.

I dag, mitt uppe i herrarnas fjärde och sista avtalsrörelse, är  fackets förhandlingsledare mildare mot sin motpart.

– Mattias ska ha cred för att Svensk Handel blivit rakare i förhandlingen. Tidigare vågade de aldrig ta ställning. Nu är det ett skapande arbete där vi kan åstadkomma mycket.

Mattias Dahl talar berömmande om en professionell förståelse för varandras roller.

– Att man blir irriterad på alla krav Tommy hittar på är bevis för att nån på andra sidan verkligen tänker. Och han står för sitt ord.

Att toppförhandlarna låter sig intervjuas tillsammans under pågående kraftmätning är ett kvitto på de allt mer förtroendefulla relationer som utvecklats mellan handelns fack och arbetsgivare. Inte minst i de arbetsgrupper där de gemensamt slitit med kniviga frågor som heltid, inhyrning och lönesystem.

Nu är det upp till bevis. De kollektivavtal som ska börja gälla 1 april blir mätaren på vad parterna förmår skapa tillsammans.

Själva vill de skapa ett helt nytt lageravtal. Helst med centralt överenskomna arbetstidsregler och andra inslag som stoppar företagens irriterande flykt till det delvis konkurrerande Transportavtalet.

Och då. Just när detta känsliga förhandlingsarbete skulle börja meddelade Mattias Dahl att han själv tänker gå samma väg. I juni blir han vd för – Transportarbetsgivarna!

Tommy Tillgren blev fundersam när han fick veta, men accepterar läget.

– Jag utgår från att Mattias bevarar sin respekt och professionalism och inte säljer ut något. Vi agerar med full tillit. Är det nåt lurt i förhandlingen får jag säga det.

Mattias Dahl betonar att företag ska vara organiserade i den bransch de tillhör.

– För handelsföretag är Handels den givna kollektivavtalspartnern, det tänker jag hävda på min sista dag.

Han framhåller att ett bra avtal måste vara bra för båda parter. Uttalandet speglar hans egen utveckling från ettrig processjurist till pragmatisk förhandlare.

– Både anställda och företagare ska tycka det är roligare att ha kollektivavtal än att bara gå på lagstiftningen. Då behöver man mötas kring vad vi kan ge varandra för att få vad vi själva behöver.

Ett noggrant förarbete är enligt Tommy Tillgren nyckeln till en lyckad förhandling. Mattias Dahl säger att en skicklig förhandlare måste ha tålamod, analysförmåga och humor.

– I går garvade jag när Tommy sa om mitt förslag: ”Nu blir det rena Fonusstämningen!”

Att ha en god personlig relation till den som företräder motsatt intresse kan tyckas vara ett dilemma. Tommy Tillgren, som ser tillbaka på 40 år i fackets tjänst, betonar vikten av att vara professionell.

– Jag måste agera utifrån mitt uppdrag för Handels medlemmar och inte utifrån min egen fåfänga.

I sin sista avtalsförhandling vill han skapa en bra plattform att jobba vidare på för dem som kommer efter. Mattias Dahl hoppas att de tillsammans ska kunna lämna ett arv i form av avtal som åtminstone är lättare att förstå än dagens ofta snåriga texter.

Tommy Tillgren gläds över att ha fått vara med och utveckla arbetssätt som han hoppas ska rulla vidare efter honom. Men något personligt arv vill han inte gärna tala om.

– Njae. Vi är ju en organisation, jag är bara en person. Även om jag är rätt så stor.

Möte med

Tommy Tillgren

Ålder: 62 år.
Jobb: Förste vice ordförande och förhandlingsledare på Handels.
Aktuell: Gör sin sista avtalsförhandling. Efter kongressen i april går han i pension.
Personligt: Har varit hockeybockeymålvakt i Stadslaget Kristianstad.

 

Mattias Dahl

Ålder: 44 år.
Jobb: Förhandlingschef på Svensk Handel.
Aktuell: Gör sin sista avtalsförhandling i handeln. I juni blir han vd på Transportföretagen.
Personligt: Har tävlat i brasiliansk jujutsu.