Privat.

Erika Petersson tackar och bockar för priset.

Grattis! Hur fick du reda på detta?

– Jag fick ett telefonsamtal för en månad sedan av en kille som jobbat inom KF och som också är med i föreningen. Han ringde först för att beställa böcker, sedan berättade han samtidigt att jag vunnit det här priset. Då sa jag tack.

Skulle du beskriva dig själv som en kooperativ vän?

– Ja, det är klart jag är det. Men jag vet inte riktigt vad jag gör som bevisar det. Jag har inte lyft Coop på det sättet. De kanske inte hade någon annan att ge det här priset till, haha. Man får väl hoppas att jag kanske ger uttryck åt något som rimmar med idén.

Delar ur motiveringen lyder: ”Erikas berättelser är fyllda med humor, insikt och respekt”, ”Hon ger det till synes banala en mening.” Hur känner du inför de formuleringarna?

– Det sista vet jag inte vad det betyder. Men det är mycket fina ord. Jag blev rörd när jag läste!

Prissumman är på 10 000 kronor. Har du räknat hem pengarna till något?

– Nej, jag har ingen aning. Men det är välkommet! Jag ska hålla ett tal under prisutdelningen så det är det jag fokuserar all min lediga tid på just nu. Jag känner att jag måste prestera, och det ska jag.

Hur går det med boken? Har du börjat skissa på någon uppföljare?

– Jag har nog sålt runt 500 ex nu. Men just nu är det lugnare med beställningar, så det är lite on hold. Jag har inte bestämt mig än om det blir något mer eller om det är ett avslutat kapitel. Vi får se helt enkelt. 

Priset delas ut vid Kooperativa Vänners årsstämma i Solna den 9:e mars.

Fakta

Fakta: Juryns motivering

Erikas berättelser är fyllda med humor, insikt och respekt. Hon lyfter fram kassabiträdets och butiksarbetets vardag. Hur svårt det kan vara att göra alla glada och att möta olika sorters människor.

Hennes skrivande började på Twitter som ett tidsfördriv om roliga och udda händelser. Idag är det mer utvecklat, insiktsfullt med en agenda att lyfta kassaarbetets låga status.

Hon skapar opinion i sociala medier. Det handlar om allt från varupinnar, arga och skämtsamma kunder till helt vardagliga händelser. Erika navigerar från en fast värdegrund och ger det till synes banala en mening.

Fakta

Fakta: Kooperativa vänners vänpris

Priset går till en eller flera personer som verkar i föreningens anda. De kan ha lyft fram kooperativa idéer, ha forskat och utvecklat ny kunskap eller på annat sätt ha förmedlat kunskap om kooperationen. Det kan även ha handla utvecklat kooperativ affärsverksamhet. Vänpriset delas ut årligen och prissumman är på 10 000 kronor.

Här kan du läsa mer om Kooperativa vänner.