Tomas Ohlsson.

Beatrice Ekelund, Handels Göteborg.

– Det är som att det vore på riktigt. Det är absolut proffsigare och maffigare än tidigare. Vi hade till och med kongressfest igår, säger Marie-Louise Ekberg, ombud från Trollhättan.

Marie-Louise vet vad hon talar om. I år gör hon sin fjärde kongress, och veckans kongressutbildning i Göteborg blir hennes tredje. Hon har precis varit uppe i talarstolen och propagerat för att det tydligare ska framgå i stadgarna att även förtroendevalda ska kunna väljas till verkställande utskottet.

– Det är nästan bara ombudsmän som väljs idag. Det är väldigt duktigt folk så det är inget problem så. Men i förlängningen finns det en risk att man tappar verklighetsförankringen lite, säger Marie-Louise Ekberg.

Kongressvanan som Marie-Louise besitter hör dock inte till vanligheterna. Omkring 65 procent av ombuden är förstagångsdeltagare. Det gör ”låtsaskongresser” som denna extra viktig, tycker Beatrice Ekelund, 1:e ombudsman i Göteborg. Det är också därför regionen har ansträngt sig extra för att göra upplevelsen så lik originalet som möjligt.

– Handels är ju ett ingångsförbund för många unga. Vi kan prata och utbilda teoretiskt hur mycket som helst innan. Men när man faktiskt får göra, det är då pusselbitarna faller på plats, säger Beatrice Ekelund.

Utbildningen pågår under tre dagar, där den första dagen främst består av information. Under de två avslutande dagarna är det mer skarpt läge. Då får deltagarna leka kongress, med allt vad det innebär av att begära ordet, komma med yttranden och lämna reservationer.

– Det enda skillnaden är att vi bryter om något går snett, mötestekniskt eller retoriskt, säger Beatrice Ekelund.

Handels kongress är i Stockholm den 23-27 april. Då samlas 250 ombud från hela landet för att fatta beslut om cirka 500 motioner och Handels inriktning de kommande fem åren.

Vad är din hjärtefråga på kongressen?

Robin Choura, 42 år, säljare Johanssons skor, Göteborg.

– Psykosociala frågor helt klart. Det hänger ihop med många arbetsmiljöfrågor så som staplandet av vikariat, sms-anställningar, men också med diskriminering och kränkningar. Jag har inte satt mig in i motionerna som berör det, men det är därför jag är här idag. Jag vill lära mig. Jag hoppas i alla fall att vi kan flytta fram positionerna i de här frågorna under kongressen.

Sara Höglind, 35 år, lagerarbetare Rexel, Trollhättan.

– Bemanningsfrågan. Den handlar i grund och botten om allas lika värde på arbetsplatsen. Jag hoppas att kongressen tar tydligt ställning och att vi även tar ett beslut på att driva på LO mer i frågan. Lager är en minoritet inom Handels vilket gör att vår röst ibland försvinner, därför vore det bra om LO var mer engagerade.

Johan Lindahl, 27 år, lagerarbetare Retlog, Halmstad.

– Vi är redan bäst vad gäller ungdomsverksamheten, men jag vill att vi ska bli ännu bättre. Att säkra återväxten inom förbundet och att ge unga goda möjligheter till att bli förtroendevalda är superviktigt. Det finns många bra motioner som har tagit upp detta som jag tänker stödja.

Marie-Louise Ekberg, 51 år, butiksanställd Coop Forum, Uddevalla.

– Rätten till heltid och affärstiderna är gamla hjärtefrågor, även om det ibland känns lite döfött att driva dem. Jag har motionerat om att det ska bli tydligare att även förtroendevalda kan bli invalda i verksamhetsutskottet, men också om att vi borde starta en centralt driven värvningsutbildning. Eftersom jag själv värvar mycket ser jag behovet. Det finns lite i stegen idag, men för oss som värvar mycket är det dags att ta fram en mer omfattande utbildning.

Fakta

Fakta: Interndemokrati och alkohol hetast

Utbildningen samlade cirka 70 ombud från Borås, Halmstad, Trollhättan och Göteborg. Det är första gången alla avdelningar inom region väst har en gemensam kongressombudsombildning.

Handels demokratiutredning samt frågan om alkohol och representation var minikongressens mest debatterade ämnen.

Från förbundsstyrelsen närvarade Martin Karlsson och Tommie Hägg. Handels tidigare ordförande Lars Anders Häggström var inbjuden som specialgäst.

Mats Wahlström från Ica Focus i Göteborg var minikongressens egna poet. I pauserna bjöd han på glimrande kongresslyrik.