Ända sedan 2009 har säkerhet varit en hög prioritet för Biltema i Karlstad. Butikens cirka 30 tillsvidareanställda har gått en hemmasnickrad utbildning där de lärt sig alltifrån hur man använder säkerhetskodord vid utrop från kassan, till hur man bäst bemöter någon man vet har begått en stöld.

– Vi undviker alltid i längsta mån att ingripa. Men om man gör det är man alltid två, och när man går fram till personen ställer man sig aldrig rakt emot denne utan lite snett. Då upplevs situationen som mindre hotfull, säger Jane Vestlund, vice klubbordförande i butiken.

Upplägget har inneburit föreläsningar av en konsult, APL-träffar med säkerhetsfokus samt genomgångar med berörd personal när väl något har hänt – allt specialanpassat för butikens förutsättningar.

För att personalen ska få en bättre överblick har väggarna i butiken sänkts samtidigt som vinklar och vrår byggts bort. Fler varor har fått stöldlarm och en åtgärdsplan har tagits fram så att alla vet vad man ska göra om något skulle inträffa.

– Medvetenheten är mycket större. Om vi upptäcker en snattare räcker det ofta med att vi bara tittar på varandra så vet vi vad vi ska göra. Det bidrar till en ökad trygghet, säger Jane Vestlund.

Förutom tryggare personal har arbetet även gett ekonomiskt resultat. Sedan starten har kostnaderna för svinn sjunkit från cirka 1,5 miljoner 2010 till omkring 630 000 förra året. Detta samtidigt som nettoförsäljningen i butiken ökat drastiskt, berättar butikschefen Joakim Amoenus.

– Vid varje APL kollar vi på stölderna, har de ökat eller minskat? Allt genomförs med tillsammans med facket, bland annat med hjälp av skyddsronder, säger han.

Biltema centralt har börjat intressera sig för Karlstadbutikens arbete, och nu genomförs liknande utbildningar på flera håll i landet.

Som ett ytterligare kvitto på framgången har butiken nominerats till pris för ”Årets säkerhetslyft” på tidningen Dagens Handels branschgala ”Retail Awards” i maj.

Fakta

Fakta: Så jobbar Biltema i Karlstad med säkerhet.

En så kallad ”snatterikarta” kartlägger var i butiken de flesta stölderna begås, bland annat genom att de anställda skriver upp var man hittar flest uppbrutna förpackningar.

Särskilda kodord används vid kassautrop för att anställda till exempel ska tillkalla polis.

Uppföljning och genomgång av polisanmälan görs tillsammans chef när något inträffat.

Skyddsronder tillsammans med skyddsombudet.

Produktlarm och övervakningskameror.