– Om en vecka, torsdag 31 mars, löper kollektivavtalen ut för butiker och lager. Avtalsförhandlingarna mellan Handels och Svensk Handel fortsätter under påskhelgen, åtminstone på  långfredag och annandag påsk.

– Det rullar på. För varje dag jobbar vi med allt tyngre frågor. Sista veckan blir det mer intensivt. Då ramlar nog några frågor bort och vi diskuterar pengar, säger Handels förhandlingsledare Tommy Tillgren.

För att kunna komma överens om löneökningarnas storlek önskar både fack och arbetsgivare att parterna i industrin träffar ett avtal som kan användas som utgångspunkt. Industriförhandlingarna kommer att pågå under påskhelgen med förhoppning att få ett avtal klart i nästa vecka.

Kan Handels tänka sig att göra upp med Svensk Handel innan det finns avtal för industrin?

– Det har vi inte tagit ställning till. Men en sån diskussion kan komma om industrins förhandlingar drar ut på tiden. Vi håller ett högt tempo fram till 31 mars, och kan inte avvakta hur länge som helst, säger Tommy Tillgren.

Fack och arbetsgivare har olika syn på de ekonomiska förutsättningarna för att höja lönerna. Handels chefsekonom Stefan Carlén har i en debattartikel i Arbetet anklagat Svensk Handel för att ge en överdrivet dyster bild av vinstnivåerna i handeln. Hans motsvarighet på Svensk Handel, Jonas Arnberg, har svarat att det är Handels som skönmålar läget.

Tommy Tillgren tycker dock inte att det höga tonläget i debatten påverkar förhandlarna som ska försöka enas om ett avtal.

– Vi har ett bra klimat. Det är bra att vinstfrågan belyses från olika håll. Vi anser att löneutrymmet ligger mellan 2,5 och 3,5 procent. Vi lade våra krav i januari grundat på prognoser och analyser som snarast har förstärkts sedan dess.

Handels förhandlingsdelegationer har under onsdag och torsdag funnits på plats i Stockholm för att diskutera läget med förhandlingsledningen. Nästa vecka är de inkallade igen inför ett väntat avgörande.

Om ett avtal inte blir klart senast 31 mars uppstår en osäker situation. Efter det är det möjligt för facket – och arbetsgivarna – att varsla om konflikt.

Svensk Handels förhandlingschef Mattias Dahl säger att förhandlingsläget är som det ska vara en vecka före avtalets utgång.

– Vi har tuffa krav på varandra men har en bra dialog och god stämning.

Han vill inte spekulera om vad som händer om industrins parter inte blir klara med ett avtal i tid.

– Vi står bakom principen att den internationellt konkurrensutsatta industrin ska sätta märket för löneökningarna och så kommer det att bli även i år. Vi kommer att träffa ett avtal för handeln. Det viktigaste är inte om det blir den 30:e, 31:a eller 1:a, säger Mattias Dahl.