Handels och Svensk Handel har förhandlat flera dagar under påskhelgen. Från i dag, tisdag, finns de förtroendevalda i Handels förhandlingsdelegation på plats i Svensk Handels lokaler, för att ha tät kontakt med fackets förhandlare.

– Vi koncentrerar oss allt mer på de stora frågorna. Inom ett dygn kommer nog vissa frågor att falla bort, säger Handels förhandlingsledare Tommy Tillgren.

Att förhandlingarna i industrin ännu inte lett fram till ett avtal som kan sätta märket för löneökningarna gör det svårare för handeln att bli klar i tid. Facken inom industrin sa på tisdagen nej till arbetsgivarnas bud om ett tvåårigt avtal med löneökningar på 3,3 procent.

– Det var en logisk reaktion, säger Tommy Tillgren som menar att arbetsgivarnas bud innehöll för lite pengar.

Trots dröjsmålet i industriförhandlingarna är målet fortfarande att handeln ska ha nya avtal klara senast på torsdag då nuvarande avtal löper ut. Men chansen att lyckas är svårbedömd, anser Tommy Tillgren.

– Kanske 50-50. Vi har en massa tunga frågor att ta ställning till, och har inte hela bilden förrän vi kan prata pengar.

Svensk Handels förhandlingsledning vill inte kommentera förhandlingsläget i dag, meddelar presschefen Markus Friberg.