Arbetspool kan skapa trygga jobb
Ikea ska ha noll behovare. Alla som jobbar där ska vara nöjda med sina timmar. Nu hoppas facket att Ikea sätter trenden för hela branschen.
De kallas behovare på Ikea. De som inte har något fast kontrakt utan bara blir inringda om någon blivit sjuk. Det blev till slut ohållbart. De hade dålig förankring, servicen blev lidande, anställda kände sig otrygga.
För sex år sedan fanns 1 200 behovare. Nu är de 160. I september ska de vara noll. Ikea och Handels är överens.
– Ikea ska vara ”a great place to work”. På ett sånt ställe ska folk kunna leva på sin lön och slippa jaga timmar, säger Johan Hagman som är klubbordförande på Ikea i Kungens kurva och med i företagets centralfackliga grupp.
De flesta som tidigare varit behovare får ett fast kontrakt, oftast helgjobb.
Dessutom ska Ikea rensa i djungeln av anställningskontrakt. I dag finns otaliga varianter på allt från 1 till 38,25 timmar i veckan. Här finns dock en oro från facket.
– Vi kan se att heltidsanställningarna blir färre, och de höga deltiderna fler. Målet är att de flesta ska ha heltid. Jag uppmanar alla klubbar att alltid ifrågasätta tjänster som inte är på 100 procent, säger Johan Hagman.
Pilotvaruhuset mot noll behovare och färre kontraktsmått är Ikea i Uddevalla som öppnade 2013. Efter det har Borlänge och Umeå öppnat med samma uppställning.
– Jag har själv varit behovsanställd och vet hur jobbigt det är att inte veta om man ska få jobba i morgon. Det är ett fruktansvärt sätt att lösa bemanningen på. Verkligen fruktansvärt, säger Frida Alveland, klubbordförande i Uddevalla.
Där har de flesta kontrakt på 30,75 timmar i veckan eller heltid. Nu har man på prov ett par anställda på 20 timmar, men det är inget fackklubben vill tillämpa i framtiden.
– De flesta ska ha 80 procent eller heltid, tycker vi. Halvtid kan ingen leva på. Vi kommer att förhandla om detta, säger Frida Alveland.
På Ikea i Haparanda är fackordförande Ulf Eliasson skeptisk till vad rensningen av behovare leder till. Visst får de flesta fasta kontrakt, men ändock på få timmar.
– Många vill ha heltid. Vi har inte så många studenter som bara vill jobba extra som i en stad som Umeå. Samtidigt är det många som har 80 procent, och som inte vill ha mer. Jobbet är så pressat att det är det man orkar med.
Vad betyder det att Ikea slopar behovarna?
Susanna Gideonsson, ordförande i Handels – Det betyder jättemycket. Alla vill vara stora och vinstrika företag och tittar på hur Ikea bedriver sin verksamhet. Stor personalomsättning leder ofta till sjukskrivningar. Det är inte bara visstidsanställda som mår dåligt. Den ordinarie personalen måste hela tiden lära upp nya kollegor.
Karin Johansson, vd Svensk Handel – Det är positivt. Det finns även andra företag som jobbar med det här och det visar att det är en viktig fråga. Vi ska fram till 2020 ha ett projekt tillsammans med facket för fler heltider och trygga jobb och där är Ikea ett av de goda exemplen.
Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi, HUI Research – När en så stor spelare gör något så frågar sig andra vad det finns för strategi bakom. Att ha bra anställningsvillkor kan locka till sig den bästa arbetskraften. Det borde fler tänka på nu när en ny generation är på väg ut i arbetslivet.
– Jag tycker att handeln blir orättvist beskylld för att ha dåliga villkor, det är mycket värre inom offentlig sektor.
Fakta Noll är målet
I september ska Ikea ha noll behovare. Majoriteten av de anställda ska ha 80 procents-tjänster eller högre, eller bara jobba helger. Alla ska vara nöjda med sina timmar.
Flera varuhus har börjat ha poolgrupper med fast anställda som lär sig och som kan hoppa in på alla avdelningar.
Det senast öppnade Ikeavaruhuset i Umeå med 221 anställda hade i februari denna fördelning: Heltid: 50 anställda + 34 chefer och specialister. 30,75 timmar-tjänster: 59 anställda. Helgtjänster: 78 anställda.