Lönen höjs med krontal i stället för procent vilket har stor betydelse för dem med låga löner. Lägstalönerna åker upp rejält. Nollkontrakten försvinner i och med att ingen anställning får vara kortare än 14 dagar. Därmed nådde facket framgång i några av sina viktigaste frågor.
Projektet mellan fack och arbetsgivare fram till 2020 som handlar om att få upp antalet heltider och trygga anställningar är spännande. Särskilt roligt att arbetsgivarna verkar vara så pepp.

Där man inte nådde ända fram, till exempel att få till ett nytt e-handelsavtal, fortsätter jobbet till avtalet 2017.

Men bra lön och goda villkor är inget alls värt om du tvingats lämna jobbet för att du blivit sjuk av det. Så var det för Anna Ärlegård, som jobbade på ett lager i Örebro. Hon var bara 35 år när hon skadade axeln och ryggen för livet under ett arbetsmoment i jobbet. Anna är en av många före detta anställda som skadats av jobbet och som på grund av det blivit lidande resten av livet, både fysiskt och ekonomiskt.
Försäkringsbolaget Afa ska se till att anställda som skadats på jobbet snabbt och enkelt får ersättning. Men så fungerar det inte längre, visar en färsk granskning av tidningarna Dagens Arbete och Kommunalarbetaren.
I början av 1990-talet godkändes 70 procent av alla anmälda arbetsskador. Nu ligger det under tio procent och allra svårast är det för kvinnor att få arbetsskador godkända. Afa använder samma bedömning som försäkringskassan – vilken ju hårdnat avsevärt genom åren.
Resultatet är att Afa sitter på massor av pengar, som inte kommer anställda till del. Och skadade anställda som Anna får höra att det inte går att utesluta att det är en åldersrelaterad slitskada – även om de är i 30-årsåldern. Så några pengar utöver sjukpensionen blir det inte.

Chefen i försäkringsjuridik på fackets juristbyrå LO-TCO Rättsskydd påpekar att nya studier visar tydliga samband mellan olika skador och jobbet. Fler arbetssjuka borde få sina skador godkända.
Arbetsmarknadens eget bolag, Afa, borde vara först att ändra sig. Till dess är det bara att uppmuntra dem som ihärdigt kämpar för att förbättra arbetsmiljön. I lager och butiker gäller det bland annat att slippa tunga lyft genom att införa rotation. På dryckeslagret i Jordbro, till exempel, är de på god väg, tack vare ihärdigt fackligt arbete.