Så löser andra kedjor bemanningen
På H&M införs ”hemmabutik”. Lindex har bemanningsanställda. På Clas Ohlson och Siba lånar man in folk från andra butiker.
Även H&M ser över bemanningen och tar bort kritiserad vikariepool. Men för facket är det oklart om det nya systemet blir bättre för de anställda.
H&M:s butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö har använt sig av systemet Fastpool för att ta in extrapersonal vid kortare vikariat och inhopp.
– Jag har varit motståndare till systemet sedan det infördes, säger Marie Björstedt, klubbordförande på H&M i Göteborg.
Nu ska butikerna själva ansvara för bemanningen. Extrapersonalen har en ”hembutik” där de i första hand får sina timmar, i stället för att jobba runt på alla butiker i området. Anställningsformerna kan variera mellan allmän visstid och vikariat. Förutom i Göteborg där allmän visstid inte används.
– Jag tror att det på sikt blir bättre att tillhöra en hembutik. Jag är lite bekymrad över att det ska bli som förut när man ringde in folk på kort varsel, säger Marie Björstedt.
Sara Olsson, HR-chef på H&M säger att de först och främst ska se till att deltidare får mertid och att turordning gäller för vikariaten.
– Vi tror att detta kommer att effektivisera vår planering. Avvecklingen handlade inte om ett missnöje med Fastpool, skriver Sara Olsson i ett mejl.
Så gör man på andra kedjor
Lindex
Har en personalpool för runt 80 butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund/Helsingborg. Först i kön till lediga pass går Lindex-anställda som vill jobba mer, i andra hand tar man in personal från ett bemanningsföretag. De inhyrda får utbildning av Lindex. Butikerna i övriga landet använder bara egna extraanställda, ej bemanningsföretag.
Kappahl
De anställda som är lediga eller arbetar extra tillfrågas. Använder inte bemanningsföretag i dagsläget.
Clas Ohlson
I första hand använder Clas Ohlson den egna butikens extrapersonal, annars lånar man från andra butiker. Om ett pass blir ledigt i den egna butiken går den med längst anställningstid först. Tar man in personal från andra butiker gäller den man först får tag på. Använder inte bemanningsföretag.
Siba
Varje butik har några personer som pluggar eller har andra deltidsjobb vilka kan ringas in. De anställs på allmän visstid när de jobbar. I storstäderna lånar butikerna personal av varandra.