– Detta gör mig bestört och ledsen. Vi ser mycket allvarligt på det här och tar nu tag i det, säger Eva Pettersson, vd på Axfood Närlivs.

Det rör sig om tre film- och spelbutiker i Värmland som ingår i det Axfoodägda butikskonceptet Direkten. Enligt uppgifter till Handelsnytt är timlönen runt 83 kronor. Enligt handlaren är timlönen cirka sju kronor högre. Oavsett är det drygt 30 kronor lägre än kollektivavtalets timlön för en 19-åring utan branschvana. Arbetsdagarna är också långa och ob-ersättning existerar inte.

Arbetsvillkoren känns igen av facket i Karlstad. Redan sommaren 2014 vände sig anställda till dem och berättade om sina dåliga arbetsvillkor. Sedan dess har avdelningen försökt driva på för att få butikerna att teckna kollektivavtal. Med ett avtal skulle arbetsgivaren tvingas höja lönerna årligen. Även ingångslönen skulle höjas och arbetsgivaren skulle tvingas betala ob.
– Men de anställda var mycket rädda och drog sig ur. Och utan medlemmar är det mycket svårt att driva krav på avtal, säger Martin Boström, ombudsman på Handels i Karlstad.

Butikerna drivs av en enskild handlare, som alla ingår i den handlarägda-kedjan Direkten. Konceptet Direkten ägs av bland annat Axfood via Axfood Närlivs. Det är också de som tillsätter vd:n för Direkten.

Både Direktens vd, Niklas Lindström, och Axfood Närlivs vd, Eva Pettersson, betonar att handlarna ska betala avtalsenliga löner.
– Att inte göra det är ett grovt brott mot vår policy och värdegrund, säger Niklas Lindström.

Att teckna kollektivavtal eller inte är dock upp till den enskilda handlaren.
– Men vi anser att kollektivavtal är viktigt för de anställda. Inte bara utifrån lön, utan också utifrån ett försäkringsperspektiv, säger Eva Pettersson, vd på Axfood Närlivs.

Efter intervjun med Handelsnytt har Niklas Lindström tagit kontakt med den enskilda handlaren. Målet är att få honom att följa riktlinjerna, men också att teckna kollektivavtal.
– Vi har inlett en diskussion, säger Niklas Lindström.

Handlaren driver tre Direkten-butiker i Värmland. Alla saknar i dag kollektivavtal.

Fakta

330 Direkten-butiker i landet

Direkten är en handlarägd kedja. Butiksprofilen ägs till hälften av Axfood. Övriga delar ägs av Direktens ekonomiska förening, handlarnas gemensamma organisation som förvaltar varumärket Direkten (45 procent) och Svensk Servicehandel och Fast food (5 procent).

Axfood via Axfood Närlivs har varit delägare sedan 2004. De enskilda butikerna drivs och ägs av en handlare. Direktenbutikerna erbjuder spel, i form av svenska spel och ATG, men är också postombud. Du kan även skicka pengar utomlands och betala räkningar via kassagirot. Direkten Nöjes fokus är uthyrning av videofilm och försäljning av godis.

Axfood Närlivs ingår i Axfood-koncernen och har kollektivavtal för sina anställda.

Det finns drygt 330 Direktenbutiker runt om i landet.