– Genom att ge Stuvbutiken en känga vill vi visa att alla fackförbund i vårt LO-distrikt står bakom Handels krav på kollektivavtal. Vi vill också visa att vi ser allvarligt på hur Stuvbutiken behandlar sina anställda. Det är fruktansvärt. Det här är en viktig markering mot det, säger Thomas Andersson, styrelseordförande för LO-distriktet i Örebro och Värmland.

Det var i går kväll på LO-distriktets årsmöte som de drygt 70 deltagarna tillsammans bestämde att inrätta priset ”Årets Känga” – och att ge det till Stuvbutikens vd Göran Debäck.
– Vi har länge diskuterat inom distriktet vad vi kan göra för att markera mot Stuvbutiken och visa sympati med Handels. Det här priset blev en bra lösning i nuläget, säger Thomas Andersson.

Stuvbutikens vd har ännu inte fått priset, men Thomas Andersson kan tänka sig att personligen lämna över kängan. Första steget är dock att lansera priset på sociala medier, som Facebook.
— Jag gärna emot deras ”Årets Känga”. Jag är helt införstådd med att deras intelligens inte sträcker sig högre, säger Göran Debäck till Handelsnytt.

Fakta

Årets känga 2016:

Motivering: För det idoga arbete med att inte bara bryta mot god ordning på arbetsmarknaden och kollektivavtal, utan också mot de flesta arbetsrättsliga lagar som vi känner till. Till detta ska också läggas konfiskering av anställdas skatteåterbäring och inrättande av bostäder i strid mot gällande detaljplaner. Genom sitt långvariga och enträgna arbete har han visat att han verkar vara beredd att göra allt han kan för att undandra sig ansvar för den gemensamma välfärden”

Med detta som bakgrund har vi funnit att det finns alla skäl att utdela LO-distriktet Örebro och Värmlands utmärkelse ”Årets känga” för 2016 till Göran Debäck.

Fackförbunden som ingår i LO-distriktet i Örebro och Värmland är Byggnads, IF Metall, Seko, Handels, Fastighets, GS, Hotell-och restaurangfacket, Kommunal, Livs och Elektrikerna. Tillsammans har de drygt 92 000 medlemmar.