Krav på väktare efter stenkastning
Väktare från öppning till stängning, riskbedömning och stödsamtal till de som behöver. Det är fackets krav på Hemköp-butiken i Tjärna Ängar i Borlänge efter att personalen blivit utsatt för stenkastning och fått sina bildäck sönderskurna.
Det var på eftermiddagen lördagen den 21 maj som anställda på Hemköpbutiken i Tjärna Ängar upptäckte att de fått sina bildäck sönderskurna. När personalen några timmar senare väntade på att få däcken bytta blev de utsatta för stenkastning av ett ungdomsgäng. I samma veva fick även polisen stenar kastade mot sig. Butikschefen valde då att stänga butiken.
Nu kommer facket med sina krav. Ta in väktare, genomför en riskbedömning om hot och våld och koppla på företagshälsovården för de som behöver enskilda samtal.
– Vad jag förstår har det varit relativt lugnt sedan i lördags. Men vi kan i det här läget inte sitta och vänta på att det kanske händer något. Vår uppgift är att måna om våra medlemmar och därför agerar vi nu med det kraftfullaste vi har, en 6:6a-anmälan, säger Stefan Viknersson, ombudsman på Handels i Borlänge.
Beslutet att stänga butiken var en bra och viktig markering, menar Stefan Viknersson. Samtidigt går åsikterna isär vad gäller behovet av väktare.
– Butiken menar att de har ett bra samarbete med polisen och att man inte känner sig hotade. Vi har en annan åsikt. Det akuta läget kräver åtgärder, säger Stefan Viknersson.
Butikschefen Therese Awén tycker att väktare riskerar att sända fel signaler. Att ta in kundvärdar hade kunnat vara en annan väg att gå, menar hon.
– Det hade vi för ett par år sedan när det var stökigt och det föll väl ut. Men nu vill facket ha väktare och då får vi se till att det blir så. Vi måste såklart jobba tillsammans i det här.
Efter angreppen har många kunder visat sin uppskattning för de anställda. Flera har satt upp lappar och plakat på butikens fönster.
– Vi har blivit kärleksbombade med budskap som ”tänk om inte Hemköp fanns i Tjärna Ängar”. Det känns väldigt bra och vi jobbar på som vanligt nu, säger Therese Awén.
Fakta 6:6a-anmälan
För att komma till rätta med arbetsmiljöproblem kan arbetsmiljöombud eller skyddsombud skriva en begäran om åtgärder till arbetsgivaren, en så kallad 6:6a-anmälan. Agerar inte arbetsgivaren kan facket vända sig till Arbetsmiljöverket för hjälp.