Slutspurt för sedelbytet
1 juli blir de gamla 20-,50- och 1000-lapparna ogiltiga att betala med. För butikernas kassapersonal är det bråda tider när alla ska byta ut sina sedlar.
– Vi får in rätt så mycket gamla sedlar och för en månad sedan slutade vi att ge tillbaka gamla sedlar som växel. Men jag har inte märkt att det är mer 20- eller 50-lappar än vanligt i omlopp, säger Linda Grundén, som jobbar i kassan på Ica Kvantum Kristianstad.
Många kunder frågar däremot när sedlarna går ut.
– Och nu börjar de ännu äldre sedlarna från förra gången det var byte komma in. Då får man bråka lite säga att de faktiskt varit ogiltiga i flera år.
Riksbanken trappar nu upp arbetet för att få in de sista 57 miljoner sedlarna som blir ogiltiga 1 juli. Banken kör en kampanj där de efterlyser Selma, Jenny och Gustav – personerna som är avbildade på de gamla sedlarna.
– Vi hoppas att budskapet blir en påminnelse till alla att kika i sina plånböcker och på andra ställen där man kan ha äldre sedlar liggande, säger Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef på Riksbanken i ett pressmeddelande.
Saxat från Facebook
Kommentarer om sedelbytet från Handelsnytts Facebooksida.
”Jag hade ett par i kassan som skulle betala med bland annat en 50-lapp. Jag sa till kunden att "den där är för gammal" då svarar damen att "nej men den går ut snart" och jag svarade att "jo den är för gammal" då svarade kunden att "då har gubben min lurat mig". Sedan förstod hon att det var en gammal 50kr sedel från 1969”.
”Vi har Safepay i våra kassor o har uppmanats att sluta mata in gamla sedlar i maskinerna. Några kunder har också börjat efterfråga gamla sedlar för att spara.”
”Vi skickar in de gamla sedlarna hela tiden. Mycket i omlopp nu.”
”Vi slutade ge tillbaka de gamla sedlarna för ca 3 mån sedan. Vi får in de gamla sedlarna dagligen, men de har minskat i antal från dag till dag.”
FAKTA Sedelbytet
Sedan oktober 2015 har sedlar till ett värde av 4,9 miljarder kronor kommit in till Riksbanken. Fortfarande finns 57 miljoner gamla sedlar till ett värde av 2,6 miljarder kronor i omlopp.
De som fortfarande har äldre sedlar kvar efter den 30 juni kan sätta in dem på sitt bankkonto fram till 31 augusti.
I oktober kommer nya 100- och 500-kronorssedlar, 1-, 2- och 5-kronor att introduceras. De gamla kommer att bli ogiltiga 1 juli 2017.
Källa: Riksbanken