Mellan den 6 juni och den 28 augusti råder det praktikstopp i handeln. Under den perioden ska Arbetsförmedlingen inte låta butiks- och lagerarbetsplatser ta emot praktikanter.

Martin Mattsson är handelsombud på Ica Maxi i Falun. Enligt honom fungerar praktikstoppet väl.

– De praktikanter vi har haft inne har i stället fått jobb. Samtidigt har det ändå funnits möjlighet att gå upp i tid för de deltidare som velat, säger Martin Mattsson.

Veckan före midsommar är kundtrycket som högst på Ica Maxi i Falun. Då finns de gott om extratimmar för de deltidsanställda, berättar Martin Mattsson. Samtidigt tycker han att praktiksstoppet är av större vikt under jul och nyår. Under sommarmånaderna vill de flesta ändå vara lediga.

– Under jul och nyår är det fler som vill jobba helt klart. Det är inte lika många som begär semester då. Då är det bra att de som vill jobba mer får göra det och att praktikanterna under den tiden får gå hem.

Fakta: Praktikstopp

Under säsongsbetonade perioder så som julhandel eller turistsäsonger bör inte Arbetsförmedlingen låta arbetsplatser ta emot praktikanter. Praktikstoppet gäller 6 juni till 28 augusti under sommaren, och mellan 14 december och 10 januari under vintern.