De tävlar om att bli bästa arbetsplatsen
Högt i tak, möjlighet att kombinera familj och jobb. Och sex timmars arbetsdag Så ser bästa arbetsplatsen ut, enligt de som nominerat sina jobb till fackets pris ”Handelns bästa arbetsplats”.
På Folksam uppmanas de anställda att gå med i facket. Varje person som börjar på Folksam i Sundsvall får en facklig introduktion och uppmaning från ledningen om att de gärna ser att man är med i facket. Och det är en hel del som nyanställts. Folksam i Sundsvall har expanderat. 2013 var de 26 personer. I dag är de 108. Ronny Nilsson började här 2013 och är vice ordförande i fackklubben.
– Vi har verkligen haft växtvärk de senaste åren. Det har varit kul, men också påfrestande. Då är det skönt att ha ett bra samarbete mellan arbetstagare, fack och arbetsgivare. Och det har verkligen vi, säger Ronny Nilsson, som nominerat sitt jobb till fackets pris ”Handelns bästa arbetsplats”.
Som exempel på arbetsgivarens lyhördhet nämner han att de numera jobbar sex timmar om dagen men fortfarande får betalt för åtta timmar.
– Det är efter ett önskemål från oss. Nu är 31 timmar heltid. Vi gör ett lika bra jobb på sex timmar som på åtta timmar. Ingen som nyanställs får en deltid. Här är det heltid som gäller. Om man inte själv vill gå ner i tid.
Arbetsgivaren tar både den psykosociala och den fysiska arbetsmiljön på stort allvar, menar Ronny Nilsson.
– Varje år görs en större enkät där vi anställda får tycka till om allt från datasystemet till ledarskapet. Vi har också regelbundna möten om arbetsmiljön och att ta ut facklig tid är varken svårt eller någonting som ifrågasätts. Det är inte min erfarenhet från andra ställen.
Handelsnytt har även pratat med tre andra av de totalt tio nominerade arbetsplatser som tävlar om priset ”Handelns bästa arbetsplats”. Att vi valt att prata med just dessa är för att vi ville göra ett nedslag på jobb som representerar handelns olika områden.
FRISÖRSALONG:
”Ett givande och tagande gör salongen bäst”
”Min arbetsplats är så värd att vinna titeln som bästa arbetsplats. Vi i personalen sätts i fokus på alla sätt och vis. Vi får ständigt gå på kurser och utbildningar. Våra chefer är lyhörda, de lyssnar på våra synpunkter och det är inga problem att kombinera jobb och familj. Ingenting är för besvärligt, allt går att lösa. Ett givande och tagande gör att den här salongen är fantastisk. Vi tar hand om varandra. Kollektivavtalet följs exemplariskt”, säger Anna Tjärnlund på frisörsalongen Art by Wixners i Umeå.
BUTIK:
”Jag hade fortfarande varit utbränd – om det inte var för min chef”
”Jag gick in i väggen för några år sedan. Jag var utbränd. Försäkringskassan ville inte godkänna min sjukskrivning. Då ryckte min chef in så att jag kunde få rehabilitering men också fortsatt sjukskrivning. Hade han inte gjort det hade jag aldrig kommit tillbaka till arbetslivet. Det har jag gjort nu. Jag är ensamstående med fyra barn och jobbar heltid. Tillsammans har vi fått det att fungera. Cheferna här bryr sig om en. De frågar hur man mår och månar om sin personal. Personalen ses som en tillgång och vi har en bra dialog”, säger Anne-Lii Gustafsson som jobbar på Ica Maxi i Östersund.
LAGER:
”Vi kan verkligen påverka, facket ses som en resurs”
”När jag läste om priset på Facebook tänkte jag direkt att jag måste nominera. På fackliga utbildningar har jag hört många berättelser om hur det är att jobba på andra företag. Varje gång har jag tänkt hur bra vi har det på vår arbetsplats. Vi kan verkligen påverka. Företaget lyssnar på oss. Vi har två heltidsanställda som bara jobbar fackligt med lön från Ahlsell. Att ta ut fackligt tid är aldrig något problem och nu när vi står inför en stor ombyggnation tas även våra synpunkter på stort allvar. Jag har jobbat som lagerarbetare här i 18 år och det säger ju någonting om hur bra jag trivs”, säger Maria Herbertsson, på Ahlsells Logistikcentrum i Hallsberg.
Fakta
Alla nominerade
Gekås Ullared, Ullared: ”Stor respekt mellan fack och arbetsgivare, högt i tak och lösningar diskuteras fram. Facket har en given plats på jobbet”.
Ica Nära Helges, Vetlanda: ”Familjärt, anställda får fria händer att exempelvis skylta om eller möblera om i butiken, cheferna månar om personalen”.
Ica Kvantum Liljeholmen: ”Bra samverkan och alla tar hand om varandra och ställer upp för varandra när problem uppstår”.
Lidl, Ystad: ”För att vi tar hand om våra kunder och har den bästa service man kan tänka sig”.
Toys R Us, Luleå: ”De öppnade armar för mig trots att jag var gravid. De har visat ett enormt intresse för mig och lärt mig mycket.
Ica Nära, Veinge: ”Vi har kul tillsammans och ingen känner sig dåligt behandlad. När jag började jobba här förändrades allt. Här vill jag vara kvar. Här vill jag utvecklas”.
Art by Wixners, Umeå, Ahlsell Logistikcentrum, Hallsberg, Folksam, Sundsvall, Ica Maxi, Östersund.
Källa: Inskickade nominerade.
Fakta
Ska höja statusen
Priset kom till för att Handels vill lyfta de goda exemplen, de arbetsplatser som fungerar, men också för att höja statusen i handeln. Alla som är medlemmar i Handels kan nominera och man kan nominera själv eller i grupp. Arbetsplatsen måste ha kollektivavtal.
Förra året var första gången som det delades ut. Då vann Ellos i Borås med motiveringen att arbetstagare, fackliga företrädare och chefer har förmågan, viljan och ambitionen att tillsammans bidra till positiv utveckling för alla inblandade parter. I år har tio arbetsplatser nominerats. Det är ännu inte bestämt när priset kommer delas ut.
Så här gjorde vi:
Vi har valt att presentera fyra arbetsplatser lite närmare då de representerar olika branscher inom Handels områden. Övriga tävlande presenteras med motiveringar i faktarutan ”Alla nominerade”.