Handels: ”Unga kvinnor drabbas hårdast”
Sedan finanskrisen 2008 har andelen fåtimmarskontrakt, med fem timmar i veckan eller mindre, blivit allt vanligare. En vinnande dom mot Gina Tricot skulle påverka hela branschen, tror Handels.
Anneli Eriksson är den ombudsman som drivit Gina Tricot-fallet till AD. Enligt henne har förhandlingarna varit frustrerande eftersom arbetsgivaren inte velat möta facket på någon punkt.
– Det är anmärkningsvärt att man menar att man absolut inte gjort något fel. Vi tycker att vår medlem skulle blivit erbjuden en tjänst med högre sysselsättningsgrad efter turordning, säger Anneli Eriksson.
Att handskas med ärenden där anställda på låg anställningsgrad nekas att gå upp i tid är en vanlig arbetsuppgift för Anneli Eriksson. Och hon tycker att det blivit värre på senare år.
– Det finns en kultur på arbetsmarknaden där de som har få timmar inte vågar säga till. När de gör det får de inget alls i stället. Oftast är det unga kvinnor utan rätt till a-kassa som drabbas. Det är horribelt.
Precis som LO-TCO Rättsskydd har Anneli Eriksson stora förhoppningar på en fällande dom i Gina Tricot-fallet. Det skulle ha stor principiell betydelse.
– Det är inte första gången jag sitter i sådana här diskussioner. Får vi en dom på det skulle det verkligen lossna.