– Han bryter mot våra riktlinjer och mot vår värdegrund. Vi har sagt upp avtalet och butikerna får från och med slutet av oktober inte längre drivas under namnet Direkten, säger Niklas Lindström, vd för kedjan.

Butikerna ägs av enskilda handlare. Men Direkten-kedjan och Axfood Närlivs äger butiksprofilen. Och de kräver att kollektivavtal följs.

Men i våras kunde Handelsnytt avslöja att en handlare till tre butiker i Värmland betalar en betydligt lägre timlön än avtalets. Ob-ersättning ges inte heller. Det fick Direkten-ägarna att ryta till: Följ kollektivavtalet annars sägs samarbetet upp.

Handlaren Mikael Blom har valt att fortsatt betala för låga löner.
– Att göra sådana här stora förändringar tar tid. Det kräver anpassning och därtill en massa olika saker att ta hänsyn till. Vi vill göra allt i rätt ordning, svarar Mikael Blom i ett mejl.

När kommer du betala dina anställda timlöner och ob-ersättning enligt kollektivavtal?
– De har redan fått en klar förbättring, även om vi ännu inte nått målet som så klart är avtalsenliga löner. Vårt mål är att kunna följa de riktlinjer som Direkten har och vi har en löpande dialog med dem om var i processen vi ligger.

Avtalet löper ut i slutet av oktober. Följer handlaren kollektivavtalet då kan uppsägningen dras tillbaka. Annars måste Direkten-skylten ner.
– Vi är helt eniga om det, säger Eva Pettersson vd på Axfood Närlivs.

Facket har under en längre tid försökt få till kollektivavtal på butikerna. Det arbetet kommer de att fortsätta med.
– Att säga att man ska följa kollektivavtalet är ingen garanti för att det görs. Ett avtal behöver tecknas för att anställda ska omfattas av den trygghet som ett kollektivavtal ger, säger Malin Bergvall, ombudsman på Handels i Örebro som ansvarar för en av butikerna.

Direkten-kedjan och Axfood kräver inte att handlaren tecknat kollektivavtal. Det räcker med att följa det.

Mikael Blom har valt att svara via mejl. Om han avser att formellt teckna kollektivavtal eller bara lova att följa det, har han inte svarat på. 

Fakta

330 Direkten-butiker i landet

Direkten är en handlarägd kedja. Butiksprofilen ägs till hälften av Axfood. Övriga delar ägs av Direktens ekonomiska förening, handlarnas gemensamma organisation som förvaltar butiksprofilen Direkten (45 procent), Svensk Servicehandel och Fast food (som tillsammans har 5 procent).

Axfood via Axfood Närlivs har varit delägare sedan 2004. De enskilda butikerna drivs och ägs av en handlare. Direkten-butikerna hyr ut videos, säljer godis och erbjuder spel. En del är också postombud.

Axfood Närlivs ingår i Axfood-koncernen och har kollektivavtal för sina anställda.

Det finns drygt 330 Direkten-butiker runt om i landet.