– Jag trodde jag var ett steg närmare drömmen om att öppna egen frisörsalong. Jag känner mig utnyttjad, säger Anna.

För att ta gesällprovet och bli behörig frisör måste man först arbeta som elev på en salong. Så när Anna direkt efter frisörstudenten fick jobb frågade hon om den möjligheten fanns. En behörig frisör som handledare behövdes.
– Det skulle gå att ordna sa de, säger Anna.

Eftersom Anna skulle jobba i utbildningssyfte fick hon elevlön. En lön betydligt lägre än den som en frisör med gymnasieutbildning eller motsvarande får.

Först skulle salongens ägare vara Annas handledare, ägaren skulle bara ta gesällen först. Efter ett tag fick Anna beskedet att en annan person i stället skulle bli hennes handledare.

Anna jobbade på. I ett halvt år. Men den utlovade handledaren kom aldrig.
– Jag trodde på dem. Visst så här i efterhand borde jag kanske ha reagerat tidigare.

Till slut gick Anna till facket. Där fick hon veta att eftersom hon saknade handledare kunde inte tiden hon jobbat räknas som utbildningstid. Och eftersom hon inte var i utbildning skulle hon haft lön som en gymnasieutbildad frisör.  I Annas fall rörde det sig om en förlust på nära 5 000 kronor i månaden.

Efter att Anna gått till facket förändrades salongens ägare.
– Personen blev obehaglig. Jag hade en klump i magen när jag gick till jobbet. Till slut bestämde jag mig för att säga upp mig.

Facket har nu stämt frisörsalongen i Arbetsdomstolen. De kräver att Anna ska ha runt 170 000 kronor i skadestånd.
– Salongen har brutit mot kollektivavtalet då de anställt vår medlem som elev trots att salongen inte uppfyller kollektivavtalets krav för att göra det, säger Emma Lindqvist, ombudsman på Handels.

Vidare stäms salongen för felaktig lön, utebliven semesterersättning och brott mot semesterlagen.

Handelsnytt har sökt ägaren till salongen utan resultat. Men deras advokat svarar i ett mejl till Handelsnytt att salongen inte delar fackets bild av vad som hänt.
– Men i vilka delar och hur kommentera vi inte i dagsläget, skriver Katrin Björklund, på advokatfirman Wijk & Nordström.

Fotnot: Anna heter egentligen någonting annat. Hon har i dag ett nytt jobb.

Tips!

Annas glöm inte!

Kolla upp salongen:
Hur många anställda är behöriga frisörer och har tagit gesällen?
Har salongen kollektivavtal?
Kolla med facket om salongen uppfyller de krav som krävs för att ha en elev.

Fakta

3 vägar till behörig frisör

För att bli en behörig frisör måste du ha tagit gesällbrevet. Det finns tre vägar dit:
1. Går du frisörprogrammet på gymnasiet ska utbildningen följas av 3 000 timmar färdigutbildning på en salong, vilken är en slags avlönad praktik. Salongen måste ha kollektivavtal. Efter det kan du göra gesällprovet.
2. Går du en privat frisörutbildning måste den vara godkänd av Handels och Frisörföretagarna. När den är klar ska du gå 3 000 timmar färdigutbildning hos en frisör. Salongen måste ha kollektivavtal. Sen är du redo för gesällprov.
3. Har du ingen grundutbildning kan du göra din utbildning på en frisörsalong. Då krävs att salongen har kollektivavtal, att det finns en handledare som är en behörig frisör som tagit gesällen och som gått handledarutbildning.

Detta gäller vid färdigutbildning

1. En handledare måste finnas. Den ska vara en behörig frisör (tagit gesällen).
2. En traineeperiod är 3 000 timmar, fördelad på tre nivåer.
3. De arbetade timmarna ska registreras i en så kallad utbildningsbok. Arbetsgivaren ska kontrollera att timmarna stämmer och signera efter varje nivå.
4. Anställningen ska vara på minst 20 timmar i veckan.

Efter utbildningen ska gesällprovet tas. Det provet kan bara tas om salongen som traineeutbildningen varit på har kollektivavtal.