– Det är bedrövligt att det behövs men det ser ut som vi nått vägs ände och att en sådan drastisk åtgärd som lagstiftning är enda sättet att ändra på det, säger Susanna Gideonsson, ordförande i Handels.

Efter 2016 års bolagsstämmor består Sveriges 280 börsbolags styrelser av knappt 32 procent kvinnor och drygt 68 procent män. Det räcker inte, anser regeringen, och vill införa en lag som tvingar bolagen till jämställda styrelser. Även statliga bolag ska gå under den nya lagen. 

Om förslaget blir verklighet återstår att se. De borgerliga partierna samt Sverigedemokraterna är emot förslaget och kan komma att fälla det i riksdagen. 

Även arbetsgivarorganisationen Svensk Handel vill stoppa en sådan lag.

– För mig är det självklart att kompetens ska avgöra vilka uppdrag man får och att det gäller lika för män och kvinnor. Många kompetenta kvinnor har nått höga poster inom handeln på sina egna meriter. En lag om kvotering till bolagsstyrelser vore fel och berör dessutom ytterst få kvinnor, säger Karin Johansson, vd, Svensk Handel.

Arbetstagarrepresentanter som utses av facken ska inte ingå i räkningen. Men regeringen föreslår att facken ska få krav på sig att sträva efter jämställdhet när de utser sina representanter. 

– Alla börsbolag har inte arbetstagarrepresentanter men i de fall vi utser några från centralt håll ser vi till att göra det jämställt. De riktlinjerna finns ju även lokalt förstås, säger Susanna Gideonsson.

Fakta Så ser det ut i handelns bolagsstyrelser

Alla stora bolag inom handeln finns inte på börsen. Handelsnytt har gått igenom några av de större som är börsnoterade i Sverige. I de fall där det finns arbetstagarrepresentanter nämns deras kön men de räknas inte med i fördelningen kvinnor/män. Suppleanter är inte medtagna.

Uppfyller kraven redan i dag:

Kappahl

Kvinnor: 3 stycken (60 %)

Män: 2 stycken (40 %)

Ordförande: Man

Handels representant: Kvinna

Clas Ohlson

Kvinnor: 3 stycken (43 %)

Män: 4 stycken (57 %)

Ordförande: Man

Handels representant: Man

Byggmax

Kvinnor: 4 stycken (57 %)

Män: 3 stycken (43 %)

Ordförande: Man

Handels representant: –

Mekonomen

Kvinnor: 4 stycken (57 %)

Män: 3 stycken (43 %)

Ordförande: Man

Handels representant: –

Axfood

Kvinnor: 4 stycken (57 %)

Män: 3 stycken (43 %)

Ordförande: Kvinna

Handels representant: Man

Uppfyller ännu inte kraven:

Ica-gruppen

Kvinnor: 3 st (30 %)

Män: 7 stycken (70 %)

Ordförande: Man

Handels representant: Man

Dustin

Kvinnor: 2 stycken (28,5 %)

Män: 5 stycken (71,5 %)

Ordförande: Man

Handels representant: –

H&M

Kvinnor: 3stycken (37,5 %)

Män: 5 stycken (62,5 %)

Ordförande: Man

Handels representant: Kvinna

Retail & Brands

(Brothers och Polarn O Pyret)

Kvinnor: 2 stycken (33 %)

Män: 4 stycken (67 %)

Ordförande: Man

Handels representant: –

Fakta Arbetstagarrepresentanter

I privata företag med mer än 25 anställda får personalen, enligt lag, utse två ledamöter i bolagsstyrelsen och suppleanter för dem. Har företaget minst 1 000 anställda får man ha tre. Antalet arbetstagarrepresentanter får dock inte överstiga antalet övriga ledamöter.

Om facket har tecknat kollektivavtal med företaget har de rätt att utse representanter. Det gäller även om facket inte har några medlemmar på arbetsplatsen. En ledamot i en bolagsstyrelse får inte sitta längre än fyra år utan att väljas om.

Arbetstagarrepresentanterna har samma skyldigheter och rättigheter som andra ledamöter. De får dock inte delta när bolagsstyrelsen behandlar frågor som rör kollektivavtal eller stridsåtgärder.

Källa: Bolagsverket