I dag annonserade Svenska Akademien att musikern, poeten och 60-talsikonen Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur. En skräll för både kritiker, allmänhet och de anställda inom bokbranschen.

– Vi är häpna, chockade. Det hörde man på radiosändningen också. Publiken hade svårt att ta in det. Många skrattade. Vi känner lite samma här, säger Eva Forsberg som har arbetat på Akademibokhandeln i Lund i över 25 år.

– Dylan brukar ju komma upp lite då och då i de här sammanhangen. Man har nästan sett på det som ett skämt. Det är ett spektakulärt val, men varför inte? Hans inflytande har varit enormt. Många författare och poeter har inspirerats av honom.

Kommersiellt är det svårt att säga hur bra Bob Dylan kommer att slå för bokhandeln. Han är en samtida ikon som väldigt många människor har en relation till, samtidigt blir försäljningen mer riktad till poesiböcker, textsamlingar och biografier.

– En romanförfattare hade kanske varit bättre utifrån det perspektivet. Men vi har en bok inne som heter ”Stickspår”. I den driver författaren tesen om att Dylan borde få priset. Annars kommer en tjock bok med hans samlade låttexter in i november. Det ska bli kul att se hur det går.

Att arbeta i en bokhandel dagen då Nobelpriset delas ut är något extra tycker Eva Forsberg. Kunder och personal samlas kring radion vid kassan, rösten från den ständige sekreteraren ekar ut över butiken. Stämningen är intensiv, nervös.

– Man har olika minnen från olika år. Till exempel ”den gången fick den författaren priset” eller ”det va året då radion gick sönder”. Det är lite som julafton, säger Eva Forsberg.

Nobelpriset i litteratur

Sedan 1901 har totalt 109 pris delats ut. Endast 14 av litteraturprisvinnarna har varit kvinnor.

De tre senaste åren har Svetlana Aleksijevitj, Patrick Modiano och Alice Munro vunnit.

Bob Dylan får Nobelpriset 2016 för att ha "skapat nya poetiska utryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.