Drygt 40 procent av de anställda tycker inte att polisen prioriterar stöld och snatteri. Lika många tycker att polisen inte är snabbt på plats. Vad ska du göra åt det?

– De här standardmässiga butiksstölderna borde en väktare själv kunna klara upp förutsatt att snattaren identifierar sig själv. Polisen borde bara behöva rycka ut om det är en stöldliga, en ungdom eller en förstagångsförbrytare. Men här har vi en resa att göra.

Hårdare straff då, skulle det hjälpa?

– Vi har gjort för lite åt vaneförbrytarna, de med missbruksproblem och många punkter i belastningsregistret. En person som redan har stora skulder blir ju immun mot böter. 

– Vi borde ha kontraktsvård mycket tidigare i straffskalan, och sköter du inte vården får du fängelse. Man måste också kunna omvandla penningböter till samhällstjänst eller fängelse. Vi måste också snabbare kunna döma ut den första påföljden. Vi skulle kunna använda jourdomstolar, inte behöva vänta 160 dagar. 

Du har suttit på din post i två år, vad har du gjort hittills?

– Arbetet är påbörjat. Men politik är tyvärr inte alltid en så snabb process som man önskar, men det får man ha respekt för. 

Du har själv jobbat i butik, hade du problem med snattare?

– Jag jobbade på Konsum i Högdalen. Jag var fackklubbsordförande och är fortfarande i dag med i Handels. Vi hade vår beskärda del av missbrukare och original och vi jagade snattare över torget hejvilt. Jag var inte rädd utan tyckte nog att det var ett lite spännande inslag i jobbet.