– Att säga att man ska följa kollektivavtalet är ingen garanti för att det görs. Ett avtal behöver tecknas för att anställda ska omfattas av den trygghet som ett kollektivavtal ger, säger Malin Bergvall, ombudsman på Handels.

I våras kunde Handelsnytt avslöja att anställda hos handlaren Mikael Blom fick löner långt under kollektivavtalets. De fick inte heller ob-ersättning. Inget kollektivavtal fanns. Ägarna, Axfood Närlivs och Direkten-kedjan, sa upp samarbetet som skulle ha avslutats nu den 31 oktober. Men så blir det inte.
– Vi har gått över till avtalsenliga löner som börjar gälla i december, säger handlaren Mikael Blom.

Därmed får han behålla sina tre Direkten-butiker. 
– Vi har fått bekräftat att avtalsenliga löner ska gälla, både muntligt och skriftligt. Då uppfyller han vår policy och värdegrund och kan fortsätta vara med i kedjan, säger Niklas Lindström, vd på Direkten-kedjan.
 
Axfood Närlivs backar Direkten-kedjans vd.
– Vi har en ständig dialog och vi står helt bakom beslutet i fallet med Direkten-handlaren. Något mer finns inte att säga, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.
 
Ägarna kräver alltså inte kollektivavtal.
– Vi rekommenderar alla att teckna kollektivavtal men i slutändan väljer de själva, säger Niklas Lindström.
 
Handels kommer att fortsätta sitt arbete med att få till kollektivavtal.