– Vi delar ut gravljus till dem som kommer in men säljer också mycket ljus och lyktor nu. Det har blivit populärt med batteridrivna lyktor som tänds när skymningen kommer. Då behöver man inte gå och bevaka att de lyser, säger Åsa Marcusson som jobbar på Fonus i Järfälla.

Hon säger att antalet begravningar inte styrs av Allhelgona eller andra högtider, det är lika många som vanligt. Begravningarna sker nästan alltid på vardagar. 

Fonus har gjort en undersökning som visar att tre av tio svenskar aldrig pratar om döden. 44 procent svarar att det beror på att de inte är vana vid att prata om döden.

– Döden är inte ett naturligt inslag i livet, men egentligen är det det enda som man vet – att vi alla ska dö. Jag tror mycket handlar om ens egen rädsla för att dö.  

Åsa Marcusson är däremot van vid att prata om döden.

– Framför allt när jag träffar nya människor kan jag få kommentarer som ”men du som är så glad” när jag säger att jag jobbar på Fonus. Det är kanske därför jag är glad, jag är stolt över mitt jobb, säger hon.

Hon får mycket frågor och många berättar om olika begravningar de varit på.

– Jag är öppen och låter folk fråga vad de vill. Det kan vara om man får ha på sig vad som helst i kistan och sådant.

Får man det då?

– Ja, det kan vara allt från pyjamas till finklänning eller snickarbyxor.

FAKTA Fonus

Handels organiserar anställda på Fonus. 

Fonus är en koncern med två huvudområden: begravningsverksamhet och familjejuridik. Inom koncernen finns även en produktionsindustri för kistor och urnor. Totalt omsätter koncernen cirka 850 miljoner kronor och har runt 700 anställda på över 230 begravningskontor i Sverige, 33 juristkontor och 28 begravningskontor i Norge.

Källa: Fonus, Handels

FAKTA Alla helgons dag

Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Då brinner ljusen på kyrkogårdarna till våra döda anhörigas minne. Högtiden har rötter i 700-talet men blev inte en officiell helgdag förrän 1953. Att tända ljus på gravar växte fram mot slutet av 1800-talet, främst i städerna, och som regel vid barns gravar.

Källa: Nordiska museet