22 får gå när Dea Axelssons byter ägare
Konkursade dammode-kedjan Dea Axelssons har fått en ny ägare, klädkedjan Flash. Vid övertagandet läggs centrallagret samt butikerna i Täby och Skellefteå ner, något som berör 22 anställda.
Det blir klädkedjan Flash, med investeringsbolaget Mellby Gård i ryggen, som tar över Dea Axelssons. Affären innebär att 27 av kedjans 30 butiker kommer att drivas vidare. Personalen har sedan tidigare sagts upp och går därmed under statlig lönegaranti. De kommer dock att återanställas nu.
Beskedet om den nya ägaren kommunicerades till personalen på tisdagsmorgonen. När Handelsnytt besöker Dea Axelssons på Kungsgatan i Stockholm är stämningen uppsluppen.
– Det känns jättebra. Jag kan bara svara för oss, men allt har skötts öppet och bra. Har vi haft några frågor om konkursen har vi fått information, säger Angelina Stojanovic, som arbetar i butiken.
Flash och Mellby Gård vill dock inte driva vidare centrallagret i Katrineholm. Nedläggningen där berör totalt nio anställda. Butikerna i Täby och Skellefteå kommer också att stängas, vilket påverkar totalt 13 anställda. Sedan tidigare är det också bestämt att Dea-butiken i Sollentuna-gallerian Stinsen läggs ner. Personalen där flyttas i stället till Sollentuna centrum.
Enligt rekonstruktören advokat Gustaf Pontén var Flash med på tåget redan från början. De var också den intressent som gav det överlägset bästa budet. Exakt hur mycket pengar man betalar för Dea Axelssons-kedjan vill han dock inte gå in på.
– Men det är inte bara köpesumman. Affären innebär att Flash tar över alla hyresavtal samt ansvaret för personalen. Det kommer att minska Dea Axelssons skulder, säger han och fortsätter:
– Flash kommer nu att återanställa. De har ett stort behov av personal till sina butiker. Det kan dock dröja ett litet tag innan allt är på plats.
Dea Axelssons vd Jürgen Lindmark är efter omständigheterna nöjd. Även om han tycker det är tråkigt att vare sig lager eller butikerna i Täby och Skellefteå blir kvar.
– Det är trist, men också naturligt att en ny ägare försöker samordna vissa saker. Sett till helheten var ändå det här den klart bästa lösningen. Jag vill ge all heder och ära till våra anställda som jobbat på otroligt bra under den här konkursen, säger han till Handelsnytt.
Fakta: Tips vid konkurs
Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller är arbetsbefriad.
Lönen ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier.
Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen vanligtvis kommer. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas. Det finns ett tak i lönegarantin.
Om du blir uppsagd kan lönegarantin också täcka din uppsägningstid, enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.
Källor: Handels, Länsstyrelsen, Kronofogden.