Okej hyvla timmar – ska det vara så?
På Coop Forum i Örebro fylls ögon med tårar. Arbetsgivarna rycker på axlarna och politikerna är oense. Det handlar om Coop-domen och framtiden för alla anställda. Handelsnytt har följt upp vad som hänt två månader senare.
– Känslan när vi lämnade Arbetsdomstolen var: Yes! Vi var klockrena, vi vinner. Sen kom domen och det blev bara tomt. Luften gick ur helt.
Sara, som inte vill gå ut med sitt riktiga namn, beskriver det som flera av de anställda kände. Segerkänsla. Sen uppgivenheten. ”Det orkar jag inte prata om” är svaret vi får av de flesta anställda vi stöter på i Coop Forum-stormarknaden i Örebro drygt två månader efter domen föll i Arbetsdomstolen, AD. Ögon tåras av bara frågan.
De flesta av de som tog fajten och vittnade mot livsmedelsjätten jobbar kvar.
– Det var ett slag i ansiktet. Det är bedrövligt att de kan göra så här. Tror du att det hade gått att göra med karlarna på Metall? Nej, de förtjänar heltid men inte fruntimren i kassan, säger Margaret Runfors mellan ett par kunder i förbutiken.
Hon har jobbat på Coop i 38 år och blev av med nära sju timmar i veckan. Med det hör Margaret Runfors till dem som förlorade minst. Majoriteten av de som vittnade i AD förlorade lite mer än 8 timmar. En förlorade 13 timmar.
Fackklubben har lagts ner. Klubben behövde ta time-out, menar Malin Bergvall ombudsman på Handels i Örebro. De sköter nu alla förhandlingar. Den enda som har kvar sitt fackliga uppdrag är skyddsombudet Jörgen Grönvall, som jobbar på kött- och charkavdelningen. Han drabbades inte själv av timneddragningarna men följde rättegången. Han berättar att stormarknaden dragit ner med 400 timmar i veckan på två år. Det motsvarar tio heltidstjänster.
Samtidigt har butiken samma öppettider och lika mycket att göra. Nu står butiken inför ytterligare nedskärningar, 80 timmar till i veckan ska bort. Den här gången ska det lösas med pensionsavgångar.
– Även om jag inte drabbades sist så är jag såklart orolig inför framtiden, säger Jörgen Grönvall.
Han tycker att kollegorna kämpar på trots neddragningar och motgångarna i Arbetsdomstolen. Och trots att flera vittnat emot chefen i rätten.
– Det är inget agg mot vår chef. Det var inte hans beslut, utan det kom högre upp ifrån.
Carl-Fredrik Moberg är stormarknadschef och tycker att det är skönt att ha fått ett avslut på tvisten.
– Jag har full förståelse för att domen var ett tufft besked. Vi har precis gjort en medarbetarundersökning som vi utifrån resultatet kommer att agera på.
Tillbaka till butiksgolvet. Uppgivenheten till trots har de anställda inte gett upp om framtiden.
– Lagen måste ändras och det nu, säger Sara.
Fotnot: Artikeln bygger på telefonintervjuer och intervjuer på plats i butiken.
EFTER DOMEN: DETTA HAR HÄNT
1. Avtalskrav
Ett av Handels krav i nästa års kollektivavtal är att turordningsreglerna ska gälla även vid neddragning av timmar.
2. Stöd till Handels
Flera har öppet visat stöd för Handels krav på lagändring. Däribland Socialdemokraterna i riksdagen och LO.
Fackförbundet Fastighets ombudsman Ewa Edström satt i juryn i AD. Hon reserverade sig mot domen och menar till skillnad från domstolen att de anställda ska ses som uppsagda på timmar och få både uppsägningstid och uppsägningslön.
3. Ministern
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har tagit initiativ till ett möte med Handels för att diskutera Coop-domen.
4. Stämningarna
Fackförbundet Kommunal har dragit tillbaka två stämningar i domstol som gällde anställda på Frösunda Omsorg och på Attendo som tvingats ner i tid utan uppsägningslön.
Fakta DETTA HAR HÄNT
Coop Forum Marieberg i Örebro drog ner på de anställdas arbetstimmar. Nära 40-talet anställda drabbades. 30 timmar blev nya heltiden. Många fick bara 25 timmar. De anställda fick varken uppsägningstid eller uppsägningslön på de förlorade timmarna. Ingen hänsyn togs till anställningstid.
Handels stämde Coop i Arbetsdomstolen, AD, för brott mot las- reglerna vid uppsägning.
30 november kom domen: Coop hade gjort rätt. Hyvlingen var en omplacering. Då gäller andra las-regler, som Coop följt.