Så jobbar fack och arbetsgivare efter domen
Handels kräver lagändring efter Coop-domen. Men arbetsgivarna tycker inte att hyvling är ett stort problem i branschen.
Handels arbete med att förändra lagen om anställningsskydd, las, och kollektivavtal har börjat. Det måste bli stopp på att arbetstider och inkomst kan ändras från en dag till en annan.
– Det är inte värdigt att anställda ska behandlas som de Coop-anställda i Örebro. Vi kommer att ta en sju helvetes strid för att ändra las och avtal, sa Handels ordförande Susanna Gideonsson till Handelsnytt när domen kommit.
Nu har det gått två månader. Handels har kontakt med politiker, lyft krav i avtalsrörelsen och börjat samverka med andra LO-fackförbund.
– En ordentlig översyn behöver göras, säger Per Bardh, förhandlingschef på Handels via Handels pressekreterare.
Lag och avtal funkar bra i dag, menar arbetsgivarorganisationerna KFO och Svensk Handel.
– Hyvling av timmar är inte ett stort problem. Det förekommer men jag skulle inte säga att det är vanligt, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel.
Att ändra i lagar tycker han man ska vara försiktig med.
– En skärpning i las skulle betyda en stor förändring för alla på arbetsmarknaden. Jag tycker att man ska vara varsam med att skrika på att lagar måste skärpas för att man har förlorat ett fall i Arbetsdomstolen.
Inte heller KFO ser anledning till att ändra las eller avtal.
– Det här var en enskild situation. Det finns inget självändamål i att göra om heltider till deltider. Tvärtom ska vi sträva efter att fler ska få heltid eller ökad sysselsättning. Domen påverkar inte vår syn på detta, säger Magnus Lindström, chefsförhandlare på KFO.