I dag publicerade Arbetsförmedlingen sin årliga rapport ”Var finns jobben?” som tar ett helhetsgrepp på arbetsmarknaden i Sverige. I stora delar är det en positiv läsning. Svensk ekonomi är stark, och cirka 55 000 fler kommer att anställas under 2017.

Men orosmoment finns, inte minst inom handeln. Butiks- och kassapersonal är en några av de yrken som Arbetsförmedlingen tror att det kommer bli allt tuffare för. Den ökade konkurrensen gäller både dagligvaru- och fackhandel.

– Även om det finns många jobb så är konkurrensen väldigt hög. Särskilt för butikssäljare inom fackhandel. Det är så många som söker helt enkelt, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

På Coop Forum i Boden har man emellertid inte känt av det hårdnande klimatet. I alla fall inte ännu. Klubbordföranden Nils-Erik Ziewersson tycker att läget är ungefär som tidigare.

– Vi har alltid sökanden till lediga jobb, men än så länge inte mer än vanligt. Det har anställts fler utrikesfödda eftersom vi tagit emot många flyktingar här i Boden. Men det ser vi bara som en tillgång. Det har inte påverkat söktrycket nämnvärt, säger han.

Från Arbetsförmedlingen anges ökad e-handel, datorisering samt mer självservice som delförklaringar. Men inte heller där anser Nils-Erik Ziewersson att utvecklingen hotat några jobb på hans arbetsplats.

– Vi har automatiska ordersystem, men de kräver ändå underhållning. Det är samma med självskanningssystemen, det måste skötas av någon, säger han.

Även för lagerarbetare- och truckförare spås konkurrensen hårdna, om än något mindre än för kassapersonal.

Ljusningen finns i stället bland frisörer. Totalt sett är efterfrågan och tillgång på frisörer i balans i Sverige. Men i de större städerna är det brist vilket ändå leder till goda jobbchanser för nyexaminerade frisörer.

Vill man vara bombsäker på att få arbete är det dock mot vård och omsorg, bygg,fordon, eller industriteknik man ska utbilda sig. Inom stora delar av de branscherna är arbetskraftsbehovet enormt, säger Annelie Almérus på Arbetsförmedlingen.

– Är man som ung osäker på vilken väg man ska ta skulle jag ge rådet att söka något av de yrkesprogrammen och sedan välja till kurser för högskolebehörighet. Då får man jobb, men håller ändå alla dörrar öppna. 

Fakta: Här finns jobben! Och här finns de inte.

Brist på arbetskraft

 • Kockar och kallskänkor
 • Undersköterskor, hemtjänst och äldreboende
 • Förskollärare
 • Läkare
 • Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter
 • Byggnads- och ventilationsplåtslagare

Överskott på arbetskraft

 • Kassapersonal och butikssäljare
 • Vaktmästare
 • Kontorsassistenter, receptionister och sekreterare
 • Telefonister
 • Grafisk formgivare
 • Finansanalytiker, investeringsrådgivare och banktjänsteman

Fakta: 10 500 arbetsgivare intervjuade

Rapporten går igenom framtidsutsikterna för omkring 200 yrken och bygger dels på analyser från arbetsförmedlingens lokala kontor, men även på intervjuer med omkring 10 500 privata, statliga och kommunala arbetsgivare.