Dagens Industris granskning av Icagruppen visar att Ica står sig starkt i konkurrensen med internationella företag. Det handlar om marginaler på över tio procent och miljardutdelning till aktieägarna.

Men det går inte bra för alla gruppens butiker. Nu går Ica Nära i Kallhäll i konkurs. Beskedet chockade de anställda.

– Butiken har gått för dåligt. Vi fick veta det i torsdags och började utförsäljningen igår. Det har gått så fort och har inte hunnit sjunka in ännu, säger Emma Johansen, klubbordförande på butiken.

Hon har precis som många kollegor jobbat där länge. Det skulle bli tio år i år för henne.

– Känslorna är blandade. Ena stunden tänker jag, jaha. Nästa stund är jag sur och i nästa sekund tänker jag att det är skönt med en nystart, säger hon.

Emma Johansen och kollegorna får nu lön via den statliga inkomstgarantin som slår in vid en konkurs. Butiken kommer  att stänga, förmodligen inom ett par veckor, och då blir de arbetsbefriade resten av uppsägningstiden.

Anders Nilsson, advokat på Wistrands advokatbyrå, är konkursförvaltare.

– Jag har precis fått uppdraget så det är för tidigt för mig att uttala om vad som orsakat konkursen. Men jag vet att ekonomin varit ansträngd en period, säger han.

Anders Nilsson vet inte heller i nuläget om Ica vill starta en ny butik med en ny handlare på platsen framöver. 

TIPS VID KONKURS

Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller är arbetsbefriad.

Lönen ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen vanligtvis kommer. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas. Det finns ett tak i lönegarantin.

Om du blir uppsagd kan lönegarantin också täcka din uppsägningstid, enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

Källor: Handels, Länsstyrelsen, Kronofogden.