På bilden från vänster: Linnea Wennberg, Saga Alhem, Anki Alhem, Anna Lindh, Anna Wicksell och Lova Wicksell

Det börjar redan när hon kommer till jobbet på förmiddagen. Extrapirr i luften, små danssteg ut från personalrummet och ett stort leende när hon tar plats bakom kassan. ”Jaha, då är det Mello i kväll.” En snackinvit de flesta kunder har svårt att motstå.

Att Melodifestivalssäsongen är i full gång med lördagssändningar, deltävlingar och Andra chansen är svårt att missa för dem som passerar kassan på City Gross i Växjö.

– Jag blir alltid extra sprallig när det är Mello-lördag, och många kunder verkar känna likadant så man är snabbt igång med något att prata om.

Hon får små hintar från kollegorna och blir allt som ofta benämnd som ”Mello-fantasten”.

– Jag är nog ganska såld på konceptet, älskar showen och musiken. Det har jag gjort sedan jag var liten. Du vet 80-talets Diggiloo diggiley med Herreys och Lena Philipssons Kärleken är evig.

Hon kommer ihåg hur hon satt i tv-soffan med mamma och pappa. Storögd. Lena Philipsson blev en idol som hängt med sedan dess.

– Och låtarna som kommit de senaste åren som Hero med Zelmerlöw eller Euphoria, skitbra! De går jag igång på.

Men hon ser sig inte som en typisk schlagerdiva, ingen tabellbitare som kan rabbla årtal, titlar eller artister med säregna namn. Mellot gillar hon för att det bryter mot vardagslunken, ett tillfälle att klä upp sig, duka fram något gott, bjuda in goda vänner och bara ge sig hän.

– Mysbyxor är bannlysta, det är finklänning som gäller. Gärna en ostbricka och lite vin i glasen. Ipaden åker fram och så turas vi om att välja gamla godingar från Spotify för att få upp stämningen innan tv-sändningen sätter igång.

Årets startfält har inte utlovat någon storfavorit än så länge, men hon är ett stort fan av Loreen som hon hoppas mycket på.

– Alltså, det är nog mitt bästa Mello-minne, när Loreen vann Eurovision i Baku. Snacka om att vi satt och hoppade i tv-soffan, skrek rakt ut.

Annars är Anna Lindh väldigt svag för Balkaninspirerade upptempolåtar, gärna med mycket trummor och influenser från orienten. Hon skrattar.

– Ska du skriva det här?

Hon vet hur det kan uppfattas. Att vara öppet ”Mello-fantast” har sitt pris. Som schlagerälskare kan man uppfattas som lite banal. Men det bjuder hon gärna på.

– Tittarsiffrorna är ju skyhöga och stiger varje år. Folk tittar uppenbarligen, men tycker antagligen att det är lite för skämmigt att erkänna det. Men om man nu sitter där framför tv:n och tittar kan man väl passa på att njuta i stället för att bara kritisera och muttra, säger hon.

Vill man få extra feeling ska man se tävlingen live, känna atmosfären med artisterna, tv-team och ballongviftande fans, tipsar Anna Lindh.

– Jag kan tänka mig att det är jämförbart med en riktigt bra fotbollsmatch.

I år fick hon inte tag i biljetter till deltävlingen hemma i Växjö men väl till nalen på Friends Arena i Solna den 11 mars.

– Jag om min kompis tar med oss döttrarna på en weekend med hotellövernattning och shopping. Och så finalen på det. Det kan inte bli annat än lyckat.

Sonen har hon inte lyckats entusiasmera.

– Han drar på sig hörlurarna och sjunker ner framför datorn när vi sätter igång på lördagskvällarna.

Hur det än går i alla deltävlingar, Andra chansen och stora slutfinalen i Ukraina kommer låtarna och omröstningen att vara ett samtalsämne i kassan på City Gross i Växjö långt fram i vår.

ANNAS FYRA TIPS PÅ LYCKAT MELLO-HÄNG

Titta med någon som är intresserad, inte negativt inställd utan vågar stå för att det är kul.

Något extra gott att tugga på.

Festkläder, inga mysbyxor.

Kolla Youtube-klipp på gamla låtar och boosta känslan innan sändning.

VISSTE DU ATT...

... 1986 när Lena Philipsson slog igenom med Kärleken är evig fick artisterna inte framträda live, i stället spelades musikvideos upp. De fem bidrag som röstades fram till slutfinalen fick därefter mima till förinspelad musik.

... Herreys Diggiloo diggiley har utnämnts av brittiska The Times som tidernas roligaste Mello-låt. I motiveringen skriver tidningen att låtens nonsenstitel i kombination med texten om de magiska skorna gör 1984 års vinnarlåt till historiens roligaste Eurovisionsbidrag.

... Loreen vann inte bara Eurovision Song Contest i Baku 2012. Hon utnämndes också till ”Läkerol Voice of the Year” för sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Loreen skänkte hälften av prispengarna, 50 000 kronor, till organisationen Civil Rights Defenders i Azerbajdzjan.