Avgörande skede i förhandling om avtal
Förhandlingarna är konstruktiva, men facket rustar för strejk i värsta fall. Handelns avtalsförhandlingar går nu in i sitt avgörande skede.
Om drygt en vecka, fredag den 31 mars, löper kollektivavtalen ut för butiker och lager.
– Vi för konstruktiva diskussioner och har ambition att bli klara i tid, men det beror inte bara på oss, säger Handels förhandlingsledare Linda Palmetzhofer.
Hon syftar på att parterna i handeln inväntar ett vägledande avtal inom industrin innan man bestämmer om löneökningar och avtalslängd.
Svensk Handels förhandlingschef Tomas Undin ger en kort skriftlig kommentar:
”När vi nu går in i slutförhandlingarna har vi stora och svåra frågor på bordet. Svensk Handels utgångspunkt är att vi ska få nya avtal på plats innan de gamla löper ut”, skriver han.
I förra årets avtalsrörelse träffade industrin avtal först den 31 mars. Tre dagar senare, söndag den 3 april, blev handelns avtal klara.
Förhandlarna från fack och arbetsgivare träffas nu varje dag fram till månadsskiftet. Förhandlingsdelegationerna med förtroendevalda Handelsmedlemmar är inkallade från tisdag i nästa vecka för att medverka i avgörandet. Det rör sig om tre delegationer: en för detaljhandeln (butiker), en för partihandeln (lager) och en för postorder och e-handel. Ambitionen är att skapa ett nytt gemensamt avtal för lager och e-handel – förutsatt att fack och arbetsgivare kan enas om den svåra frågan om makten över arbetstiden.
I detaljhandeln står striden bland annat om heltid som norm och stärkt anställningsskydd vid hyvling av arbetstid.
När det gäller löneökningarna har LO-facken enats om krav som innehåller procentuellt större löneökningar för anställda med lön under 24 000 kronor i månaden. Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv, bland annat Svensk Handel, har motsatt sig en sådan modell. Linda Palmetzhofer tror dock inte att lönefrågan blir den svåraste.
– Vi brukar komma överens med Svensk Handel när väl industrin har gjort upp. Jag hoppas det blir så den här gången också, säger hon.
Skulle parterna inte kunna enas om ett avtal kan facket varsla om strejk. Strejkvarsel har varit vanligt inom handeln, men de två senaste avtalsrörelserna, 2013 och 2016, har Handels och Svensk Handel träffat avtal utan konflikthot. Senast en strejk verkligen bröt ut i handelns avtalsrörelse var 1995.
Linda Palmetzhofer vill helst inte prata om konflikt så länge förhandlingar pågår, men hon medger att facket som vanligt förbereder för att kunna strejka om det behövs.
Strejkhot mot den viktiga påskhandeln brukar vara ett extra kraftfullt fackligt vapen. En strejk som bryter ut på skärtorsdag den 13 april måste varslas senast onsdag den 5 april.