”Språket är nyckeln till svenska samhället”
”TÅ-LA-MOD”, säger Haddy Johansson, långsamt och tydligt. Det måste man ha i Sverige.
”Tålamod” upprepar de asylsökande som kommit till språkträff på ABF i Vårby gård.
– Bra! Sitt inte ensamma hemma, kom ut och träffa folk, öva på att prata svenska! Då kan ni få ett jobb och tjäna egna pengar. Gör något bra i samhället. Herregud, det finns inget bättre än det!
Haddy Johansson glöder av entusiasm när hon peppar Nabina från Somalia, Janara från Afghanistan och Dilia från Uzbekistan.
Gruppen läser nyhetstidningen 8 sidor tillsammans och pratar om hur det fungerar i Sverige. När de stöter på ett svårt ord uppmanar Haddy eleverna att googla fram en översättning på mobilen.
Språkträffarna på ABF är ett tillfälle för asylsökande att träna svenska medan de väntar på uppehållstillstånd. Haddy jämför dagens stora grupper av flyktingar med hur det var när hon själv kom hit i början av 1980-talet.
– Då träffade jag inte många andra invandrare. Med min svenska man talade jag engelska. Men jag var nyfiken och började prata med mina grannar som var pensionärer. Så lärde jag mig svenska.
I 13 år jobbade Haddy Johansson som städare på sjukhus. Senare hade hon butiksjobb på H&M och Lindex, innan hon 2009 kom till ABF. Där jobbar hon nu som verksamhetsassistent och språkträffledare.
– Språket är nyckeln till samhället. Det är viktigt att eleverna förstår det, säger hon.
Statistik från Finanspolitiska rådet visar att knappt 40 procent av utrikesfödda kvinnor har jobb efter sju år i Sverige. För män är siffran kring 60 procent. Socialdemokraternas ledning vill nu skärpa kraven på invandrarkvinnor att lära sig svenska och försöka skaffa ett jobb.
Haddy Johansson vet inte om skärpta krav är rätt väg att gå, men anser att kvinnor kan behöva peppas lite extra för att våga sig ut i samhället.
– I många kulturer säger inte kvinnor så mycket. Men om de väl börjar prata växer känslan av att de har mycket att ge. I Sverige finns så många möjligheter för kvinnor: utbilda sig, jobba. Också i manliga yrken som att köra buss eller tåg.
Asylsökande som får uppehållstillstånd slutar att komma till språkträffarna på ABF och börjar i stället läsa svenska för invandrare, SFI. Men det händer att gamla elever kommer tillbaka och hälsar på.
– Ibland kommer dom hit och säger: Hej, jag har fått jobb! Då blir jag glad.
Profilen
Haddy Johansson
ÅLDER: 62 år.
JOBB: Verksamhetsassistent på ABF i Vårby gård, Huddinge.
LÖN: Vill inte uppge.
AKTUELL: Peppar asylsökande kvinnor att lära sig svenska och skaffa jobb.