Plastpåsarna stoppas i en liten behållare vid kassan, och sen dras en krona på kundens köpesumma. Alla Hemköp- och Willyspåsar går att lämna in, men max tio påsar får pantas per gång.

Om pantsystemet faller väl ut är tanken att fler Hemköpsbutiker ska följa efter.

– Vi får se hur de utvecklar det. Folk slänger ju inte gärna bort sina pantburkar i dag. Förhoppningsvis blir det samma sak med det här, säger Korab Beqiri som jobbar på Hemköp Torsplan.

Ett visst extraarbete blir det för personalen med att hålla reda på påsarna och samla dem i säckar. Själva hämtningen och återvinningen sköts dock av Dagab – det bolag som ansvarar för leverans och logistik åt Hemköp.

– Lite extrajobb blir det såklart. Det blir det alltid. Men vi är stolta över att få vara med och påverka miljön på ett positivt sätt, Korab Beqiri.

För varje påse som säljs i butiken vid Torsplan som inte pantas skänker Hemköp 50 öre till organisationen Städa Sverige som sanerar plast från hav, sjöar och städer. Ett av organisationens projekt är att städa längs Brunnsviken som ligger nära butiken vid Torsplan.

Fakta: Ett stort miljöproblem

Plast bryts ner långsamt i naturen och ibland inte alls. Med tiden bildar den istället små plastpartiklar, så kallade mikroplaster. När till exempel fiskar får i sig mikroplaster kan kemikalier föras uppåt i näringskedjan och slutligen till människan.

Enligt en rapport från EU använder EU:s befolkning i snitt 198 plastpåsar per person och år. 2015 beslutades det därför att alla medlemsstater ska reducera förbrukningen av plastbärkassar till 90 påsar per år fram till 2019. I flera länder är plastbärkassar förbjudna, bland annat Frankrike, Rwanda, Bangladesh och Taiwan.

Från 1 juni i år måste butiker informera kunderna om hur plastkassar påverkar miljön.