– Vi har inte nattöppet längre. Jag förhandlar med facket nu så att allt ska gå rätt till, säger Ebubekir Demirkian, som driver butiken.

I början av april uppmärksammade Handelsnytt att butiken hade börjat ha nattöppet under helgen. Det utan att först ha förhandlat med facket, vilket både lag och avtal kräver.
– När jag fick reda på att butiken hade nattöppet kallade jag till förhandling för brott mot lag och avtal, säger Gunnar Özdemir, ombudsman på Handels i Stockholm.

Butiksanställda får endast jobba natt om arbetsgivaren fått en dispens från facket, enligt arbetsmiljölagen. 7-eleven-butikerna har ett specialavtal för nattarbetet. Uppfylls vissa krav får butikerna ha öppet nattetid. Däremot måste alltid förändringar förhandlas med facket, enligt medbestämmandelagen, mbl. Dessutom ska schemaändringar förhandlas, enligt kollektivavtalet.

7-eleven-butiken i Stockholm gjorde inget av detta. Enligt franchisetagaren beror det på att han inte visste vad som gäller. Däremot hade han pratat med Reitan som äger 7-eleven-kedjan.

Fakta

7-elevens specialavtal

För 7-eleven butiker finns ett specialavtal som ger rätt till nattöppet under vissa förutsättningar.
En riskanalys måste ha gjorts.
Den som jobbar ska vara över 18 år och nattarbetet måste vara frivilligt. 
Ensamarbete ska prövas från gång till gång.
Det får aldrig vara en farlig situation för den anställde.
Källa: Överenskommelsen mellan Handels och Reitan, som äger franchisekedjan 7-eleven.